Home / Cultură / Rămas bun, Vasile Cazan!

Rămas bun, Vasile Cazan!

Distribuie

În cursul dimineții, Vasile Cazan,  directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș a plecat să dirijeze spre alte lumi. Vestea decesului distinsului om de cultură este  deplânsă de colegii de artă, de frumos, printre care și Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

„Drum lin dragă prietene Vasile Cazan. Te vom păstra în memorie! Cultura de astăzi a devenit mult mai săracă. Odihnește-te în pace”, a fost mesajul postat pe Facebook de directorul Naționalului tîrgumureșean.

Vasile Cazan s-a nascut la Targu Mures in anul 1952. Pregatirea muzicala si-a inceput-o la varsta de opt ani in orasul natal studiind vioara, viola si pian. A absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop si Florentin Mihaescu. Ulterior s-a perfectionat in arta dirijatului coral si cu Maestrul Marin Constantin la Corul Madrigal din Bucuresti.

 In vara anilor 1996, 1997 si 1998 a participat la cursuri de perfecţionare dirijat orchestra la New York cu dirijorul si profesorul László Halász de la Conservatorul Julliard, fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini si Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York, si foarte multi ani prim dirijor si director la New York City Opera.

 Ca dirijor si-a inceput activitatea la varsta de 16 ani, lucrand cu multe ansambluri de muzica religioasa. Din anul 1990 este dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Targu Mures, la pupitrul caruia a sustinut foarte multe concerte a cappella si a pus in repertoriul ansamblului un numar insemnat de lucrari vocal-simfonice si de opera in concert, iar din toamna anului 1996 este si secretarul muzical al acestei instituţii.

A intreprins turnee artistice in Ungaria, Austria, Elvetia, Germania, Franta, Belgia, Danemarca, Japonia Canada si Statele Unite ale Americii. Din 1998 Vasile Cazan este directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures. Pentru contributia de exceptie in viata culturala mureseana, nationala si internationala, in anul 2012 Prefectura Judetului Mures i-a acordat cea mai inalta distinctie a judetului, ”Fibula de la Suseni”, iar in anul 2015 Primaria Municipiului Targu Mures i-a conferit distinctia ”Pro Cultura”.

Mulțumim pentru tot frumosul dăruit iubitorilor muzicii. Dumnezeu să te odihnească!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

2 comentarii

  1. Drum lin către stele, om bun și drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.