Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / România a fost, este și va fi alături de cetățenii Republicii Moldova!

România a fost, este și va fi alături de cetățenii Republicii Moldova!

Reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiza Proiectelor Moldova au transmis marți, 13 octombrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că în urma susținerii programului de finanțare ECIPES de către numeroși deputați din Parlamentul European, de membri ai Comisiei Europene, dar și a Societății Civile, IDEP Moldova solicită Președintelui României, printr-o scrisoare deschisă, care a fost co-semnată de 46 de personalități și instituții notorii din Republica Moldova, susținerea programului ECIPES, implementat de Comisia Europeană, întrucât Republica Moldova are nevoie de aplicarea valorilor europene, de sprijinul cetățenilor și al instituțiilor europene, România fiind în continuare partenerul de sprijin, care poate și merită a fi în continuare elementul de bază pentru asigurarea dezvoltării societății Republicii Moldova pe parcursul integrării europene, precum și susținerea directă a cetățenilor, astfel încât aceste valori europene să fie resimțite și apreciate ferm de beneficiari.

,,În cazul de față, nefiind capabili să îndeplinească condițiile acordului UE-RM pentru suport macro-financiar, ”autoritățile administrative” au ratat alocarea tranșei de 40 milioane de euro, destinate Republicii Moldova, îndepărtând cu adevărat cetățeanul din Republica Moldova de valorile europene. Concomitent, programul ECIPES elaborat de IDEP Moldova, a reușit să devină pe parcursul acestui an un model pentru schimbarea paradigmei finanțării de la susținerea macroeconomică dintre state, unde rezultatele depind de reprezentanții guvernării și nu se reușesc atingerea indicatorilor planificați, la finanțări directe beneficiarilor, ținând cont de necesitățile prioritare ale acestora”, se menționează în comunicat.

Creatorii programului ECIPES, Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu au fost inspirați de cele mai bune proiecte implementate în România, iar acest program ar putea oferi cei mai eficienți indicatori pentru finanțările externe oferite cetățenilor unei țări, fiind realizat de către Comisia Europeană în beneficiul a 17% din populația Republicii Moldova, reprezentând 200.000 de familii, 50% primării (500) și 2000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 – 35 de ani, cu o sumă de 40 de milioane de euro pentru acești indicatori.

,,Practic, este posibil de obținut un model de reper la etapa actuală, pentru cele mai avansate mecanisme de finanțare între state. Acest concept de program, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală. Pentru acest program în perioada anilor 2021-2022 sunt necesare doar 40 milioane euro.  Este pentru prima dată în istoria modernă când o organizație obștească a reușit cu forțe proprii, fără nici o susținere financiară din partea oricărei organizații sau persoane terțe, să elaboreze și să promoveze un nou program care să sprijine trei categorii de beneficiari direcți, din fondurile europene alocate Republici Moldova”, au precizat autorii conceptului.

Datorită acestui program, prin renovarea echipamentelor electrocasnice, prin înfrățirea cu localitățile țărilor din Uniunea Europeană, prin facilitarea și stimularea afacerilor, cetățenii vor putea resimți ajutorul european oferit Republicii Moldova în calitate de Stat Asociat cu Uniunea Europeană.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Restricțiile anti COVID-19, necesare doi ani?!?

Este posibil ca oamenii să fie nevoiţi să trăiască cu anumite restricţii încă doi ani …