Amenzi de circa 7 milioane lei aplicate de „Apele Române” pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Amenzi de circa 7 milioane lei aplicate de „Apele Române” pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale

În acțiunile de control curente, de la începutul anului și până în prezent, cei 150 de inspectori din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” și a celor 11 Administrații Bazinale de Apă (Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Crișuri, Apele Române Banat, Apele Române Mureș, Apele Romane Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Apele Române Siret și Apele Române Prut-Bârlad) au aplicat amenzi în valoare de aproape 7 milioane de lei, doar pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale și întreținerea necorespunzătoare a cursurilor de apă (salubrizări, igienizări).

Din acest cuantum, 6.725.000 milioane de lei (adică 96%) îl reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale. Cuantumul amenzilor din primele 8 luni (ianuarie-septembrie), centralizate doar pentru cele care au fost aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale și întreținerea necorespunzătoare a cursurilor de apă reprezintă, până la această dată, mai mult de jumătate din cuantumul total al amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut. De asemenea, pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale s-au înaintat 19 plângeri penale.

La nivel național, au fost efectuate aproape 1500 de controale la agregatele minerale și 1000 de controale pe cursurile de apă, pentru verificarea modului corespunzător de întreținere a malurilor și cursurilor de apă, autoritățile responsabile (locale și județene) fiind obligate să îndepărteze depozitele de deșeuri necontrolate din aceste zone.

La aceste acțiuni derulate în cadrul activităților curente derulate de Inspecția ANAR, se adaugă și cele realizate, în cadrul programului BALASTIERA 2020, desfășurate în comun cu alte instituții de control ale statului (respectiv cu reprezentanți de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR). În acest program, participă 25 de inspectori din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” și de la 8 Administrații Bazinale de Apă (Someș-Tisa, Banat, Mureș, Jiu, Olt, Buzău-Ialomița, Siret și Prut-Bârlad) care desfășoară și la această oră, acțiuni de control încrucișate. Până în prezent, acțiunile de control s-au extins în aproape 10 județe ale țării, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1 milion de lei și s-au înaintat 6 plângeri penale.

În plus, în prezent, prin platforma electronică dezvoltată (și care va intra într-o primă etapă de testare) la ministerul de resort (respectiv Ministerul Mediului – România), cu sprijinul echipei de suport din care fac parte și specialiști de la Apele Române, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și a transportului de agregate minerale. Această aplicație va fi un instrument util de management și control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor.

”Cu toții trebuie să conștientizăm cât de important este să ne implicăm pentru a-i opri pe toți cei care exploatează ilegal agregatele minerale. Activitatea lor are în acest moment consecințe negative majore și iremediabile, atât asupra ecosistemelor acvatice, cât și asupra lucrărilor hidrotehnice sau al infrastructurii rutiere. Efectele se resimt și în plan economic, iar controlarea activităților de exploatare va avea un rol benefic și în domeniul restabilirii echitabilității relațiilor economice din acest domeniu” a declarat Ervin Molnar, director general al ANAR.

Sursa: Apele Române Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE