Home / Sanatate / Scrisoarea deschisă de la medicul de familie către pacientul său: Ce trebuie să știi dacă apar simptome specifice COVID-19

Scrisoarea deschisă de la medicul de familie către pacientul său: Ce trebuie să știi dacă apar simptome specifice COVID-19

Distribuie

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, prin următoarea scrisoare deschisă, o serie de lămuriri privind procedurile ce trebuie urmate în relaţia dintre medicul de familie şi pacient, în cazul apariţiei unor simptome specifice infectării cu COVID-19:

  1. Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

– Să rămâi acasă si să contactezi medicul de familie sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără si împreună veţi decide dacă vă veţi întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.

– Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică şi serviciului medical de urgenţe 112).

  1. Pe cine trebuie să anunţ dacă sunt depistat pozitiv?

– Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritorială şi astfel eşti luat in evidența DSP.

– Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

– DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.

  1. Ce trebuie sa fac dacă am fost confirmat pozitiv şi am ales să rămân la domiciliu?

– Iniţial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege).

– Te vei deplasa cu ambulanţa către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun.

– Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacţiunea cu persoanele din jurul tău, porţi mască atunci când ieşi din zona de izolare.

– Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră şi o baie.

– Atunci când condiţiile nu îţi permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca şi să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce le atingi.

– Vei anunţa medicul de familie pentru a fi luat în evidenţă. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultaţii la distanţă (telefon, internet).

  1. Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

– Vei apela urgent serviciul 112.

  1. Ce trebuie să ştie persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeaşi locuinţă, sau cei declaraţi contacţi direcţi?

– Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioada cât tu eşti persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane.

– Vor respecta strict distanţarea faţă de tine pentru a reduce riscul de îmbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, eşti mai contagios.

– Vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

– Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19.

– Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID-19 (aţi locuit împreună sau aţi muncit împreună). Cei care, la rândul lor, au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinaţi chiar dacă locuiesc la aceeaşi adresă sau sunt colegi de muncă sau şcoală cu aceştia.

  1. Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

– Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea.

– Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.

  1. Când şi cum mă pot reîntoarce la muncă/şcoală?

– Te poţi reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinţi simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.

– Vei respecta în continuare toate regulile de protecţie (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

  1. Cum obţin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

– Este esenţială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP.

– Dacă ai ieşit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP şi vei primi certificatul de concediu medical.

– Dacă eşti elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absenţelor şi un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

– Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îţi va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.
Dragă pacient, suntem împreună în această luptă! Respectarea strictă a regulilor ne poate salva pe amândoi, deopotrivă!

(Sursa: www.avocatnet.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.