Home / Administratie / Redevine Sărmașu comună? Anunțul făcut de primarul Valer Botezan!

Redevine Sărmașu comună? Anunțul făcut de primarul Valer Botezan!

Distribuie

Primarul ales al orașului Sărmașu, Valer Botezan, a declarat marți, 20 octombrie, în emisiunea ”Instituția” difuzată de Televiziunea M9 TV din Târgu Mureș, că va organiza, la solicitarea locuitorilor, un referendum de modificare a statutului localității din oraș în comună.

”Voi duce la îndeplinire acest deziderat prin organizarea unui referendum, dar după finalizarea proiectelor europene începute”, a afirmat Valer Botezan (44 de ani), învingător independent al alegerilor locale din 27 septembrie.

”Văd foarte multe avantaje dacă vom redeveni comună”

În cadrul aceleiași emisiuni, Valer Botezan a argumentat utilitatea transformării statutului localității Sărmașu, din oraș în comună.

”O altă dorință a cetățenilor a fost să revenim la statutul de comună pe care voi încerca să o rezolv. Bineînțeles, sunt niște proiecte europene în derulare, după finalizarea acestor proiecte vom iniția referendum, vom urma calea legală și dacă cetățenii, prin referendum, își vor exprima dorința să redevenim la statutul de comună, vom redeveni comună. Eu îmi doresc ce își doresc cetățenii. Pentru mine asta e cel mai important. Dacă cetățenii își doresc să redevenim comună, vom redeveni comună. Nu văd niciun avantaj că suntem oraș, dar văd foarte multe avantaje dacă vom redeveni comună”, a declarat primarul ales al orașului Sărmașu.

”Sunt convins că revenind la statutul de comună aceste impozite (impozitele locale – n.r.) vor scădea și de ce cred eu că nu va afecta bugetul local… Gradul de încasare la momentul actual este undeva la 75-78% din impozitele locale. Din cauza cuantumului prea mare. Reducând cu 15-20% când vom reveni la statutul de comună, eu cred că va crește gradul de încasare undeva până la 90%. Peste 90%, și atunci suma totală încasată la buget să nu fie afectată de această scădere de impozit, dar cetățenii vor simți că a scăzut impozitul și se va încasa mai mult la bugetul local. Un alt avantaj pentru revenirea la statut de comună ar fi ușurința în atragerea fondurilor europene, a investitorilor. Sărmașu este o zonă preponderent agricolă, s-au plâns cetățeni care au vrut să acceseze fonduri europene pentru a dezvolta diferite afaceri și au avut din cauză că suntem oraș un punctaj care le-a îngreunat accesarea acestor fonduri europene. Orgoliul, mândria că suntem oraș, nu văd ce avantaje ne aduce”, a completat Valer Botezan.

Ce prevede legislația

Potrivit articolului 3, alineatul 1, din Legea nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități, ”trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali prevăzuți.”

Oraș de 6.942 de locuitori

Comuna Sărmașu a devenit oraș în data de 30 septembrie 2003, prin Legea nr. 382. La cel mai recent recensământ, în anul 2011, orașul Sărmașu (care are în componență localitățile Balda, Larga, Moruț, Sărmașu, Sărmășel, Sărmășel Gară, Titiana și Vișinelu) avea 6.942 de locuitori, cu 551 mai puțini decât recensământul anterior, din anul 2002.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.