Home / Stiri nationale / Cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, lansat!

Cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, lansat!

Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis joi, 29 octombrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, SUMAL 2.0, va intra în vigoare la data de 1 noiembrie.

În urma modificării Codului Silvic la începutul lunii septembrie, a apărut obligativitatea deținerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci și pentru celelalte produse din lemn, precum rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn, iar această modificare, va introduce automat ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenți economici care până acum nu au avut obligația raportării în sistem. Pentru familiarizarea cu noul sistem, s-a decis acordarea unei perioade de grație tuturor utilizatorilor noi ai SUMAL 2.0, prin extinderea obligativității utilizării vechii versiuni a sistemului până la data de 30 ianuarie 2021, cele două sisteme funcționând în paralel până la această dată, utilizatorii fiind obligați să le folosească concomitent.

,,Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte clar asupra masei lemnoase. Vom ști în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României, unde va fi dus acesta, fie în depozit, fie la terți. În permanenţă apar provocări pe care reuşim să le soluţionăm. Factorii implicaţi au venit cu sugestii importante, astfel încât sistemul să devină operaţional. Totul s-a făcut cu paşi siguri pentru ca SUMAL 2.0 să fie eficient. Suntem deschişi la dialog şi am luat în considerare, în mod special, propunerile venite din partea celor care operează în acest sistem”, a explicat secretarul de stat Gelu Puiu.

Noua versiune SUMAL aduce inovații care ajută munca de combatere a tăierilor ilegale și simplifică munca lucrătorilor silvici din teren, putându-se urmări în timp real, prin coordonate GPS orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până la punctul de descărcare, devenind dificil să mai apară escale ilegale realizate cu același aviz, întrucât SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, dar și însemnarea în pădure a parchetelor lemnoase cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea. De asemenea, în cadrul sistemului se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară, cantitățile fiind actualizate automat în sistem.

,,SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz și nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantități reduse. În acest caz, transportatorii de volume mici, pentru care nu este necesar avizul de însoțire, nu vor mai avea voie să transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt înregistrați în noul SUMAL ca transportatori profesioniști. Sistemul are acum capacitatea de a depista și bloca automat astfel de practici”, se menționează în comunicat.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ai nevoie de un împrumut rapid, flexibil și direct la domiciliu? Apelează la Provident Financial România!

Un împrumut rapid la momentul potrivit poate transforma orice idee într-o poveste de succes, schimbând …