Home / Sanatate / EXCLUSIV! Construcția Centrului medical pentru arși la Târgu Mureș, avizată! FOTO

EXCLUSIV! Construcția Centrului medical pentru arși la Târgu Mureș, avizată! FOTO

Distribuie

Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe a avizat luni, 2 noiembrie, cu ocazia unei ședințe de lucru organizată la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, studiul de fezabilitate pentru realizarea Centrului medical pentru pacienții arși, obiectiv care va fi amplasat în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

Investiție estimată la 296 de milioane de lei

Potrivit informațiilor furnizate de Horea Șarlea, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, proiectul are o valoare de 296 de milioane de lei, iar viitorul Centru va dispune de 15 paturi pentru tratarea pacienților arși, un bloc operator cu 25 de săli de operație, secție clinică ATI cu 44 de paturi, spații conexe și heliport.

”Centrul universitar târgumureșean arată că este pregătit să ducă medicina la un alt nivel de excelență, iar Guvernul Orban apreciază nevoia urgentă de a construi un nou spital aici. Investițiile în domeniul medical constituie una dintre prioritățile pe care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației le are permanent în atenție, alocând resurse importante atât de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin programele derulate de Compania Națională de Investiții, cât și fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și prin programele de cooperare transfrontalieră pe care le coordonează, în vederea construirii, modernizării și dotării unităților sanitare din mediul rural și urban”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, subsecretarul de stat Horea Șarlea,

25 de săli de operație

Clădirea care va găzdui Centrul de arși va avea subsol și 5 etaje și va fi legată de Spitalul Clinic Județean de Urgență printr-o punte de legătură, iar toate activitățile chirurgicale vor fi concentrate în noul bloc operator care va fi alcătuit din 25 de săli de operație: 6 în specialitatea chirurgie generală, 4 pentru urgențe, 2 în specialitatea neurochirurgie, 2 în specialitatea ortopedie şi traumatologie, 2 în specialitatea chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie, 2 în specialitatea chirurgie şi ortopedie pediatrică, 2 în specialitatea chirurgie vasculară, 2 pentru intervenții chirurgicale septice, 1 în specialitatea chirurgie toracică, 1 în specialitatea urologie și 1 în specialitatea oftalmologie.

Potrivit proiectului, Unitatea de transfuzii a blocului operator aflată în incinta și în structura Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș va fi mutată în clădirea nouă ”fiind necesar circuit funcţional separat şi în proximitatea Secţiei ATI”, iar noul bloc operator va avea o stație de sterilizare și localizarea DCSA (Departamentul Central de Sterilizare cu Abur) centralizat sub noul bloc operator. Totodată, centrala de sterilizare va fi localizată la parter și conectată la etajele superioare prin căi și lifturi prevăzute cu diferențiere murdar/ curat.

Structura Centrului medical pentru arși:

Subsol: Depozite, vestiare personal și centrale tehnologice;

Parter: Centrul de arși adulți, Centrala de Sterilizare, Centru de formare, Morgă;

Etaj 2: Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de transfuzii sanguine;

Eta 3: Bloc Operator A și Terapie intermediară/ îngrijire postoperatorie;

Etaj 4: Bloc Operator B și Terapie intermediară/ îngrijire postoperatorie;

Etaj tehnic 5: Sub-centrală de tratare aer.

UPDATE

Florin Buicu (PSD) acuză PNL de minciună

Deputatul PSD de Mureș Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cunoscut ca fiind unul dintre susținătorii demarării acestui proiect în Târgu Mureș, a declarat că decizia luată luni, 2 noiembrie, de Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației are o puternică tentă de campanie electorală în favoarea PNL.

”A apărut pe pagina de Facebook a domnului senator PNL Cristian Chirteș un anunț legat de aprobarea unei investiții în județul Mures, legată de un Spital de Arși. Spun din start că mă bucură orice investiție în județul Mureș. Dar, în locul domnului senator l-aș concedia pe cel care se ocupă de comunicarea publică din următoarele motive: 1 – Studiul de fezabilitate al pbiectivului “Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziţionare şi conectare a Departamentelor: Urgenţă, ATI şi chirurgie pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş” este depusă la Comisia interministerială din luna februarie a acestui an. La Timișoara, unde este un Centru similar, deja a fost emisă inclusiv Hotărârea de Guvern care asigură finanțarea înaintea campaniei electorale locale, că de, acolo era candidat PNL la Primărie, la Târgu Mureș încă nu. 2 – Acest anunț, dat de un subsecretar de stat, face referire la buget național, fonduri europene, deși studiul de fezabilitate este făcut pentru finanțarea de la Banca Mondială din acordul cu BIRD. Pentru acest proiect mulțumirile trebuie să meargă către cei care au muncit la acest proiect, și aici mă refer la specialiștii de chirurgie plastică coordonați de dr. Dorin Dorobanțu, echipa de la ATI, echipa de la UPU-SMURD, conducerea SCJU, echipa de la Consiliul Județean Mureș care s-a deplasat la Ministerul Sănătății pentru a rezolva problema conflictului legat de teren, iar domnul secretar al Consiliului Județean poate să vă spună care este echipa. De ce a durat atât? Pentru ca la aceea vreme, Primăria Târgu Mureș se afla în conflict cu Consiliul Județean Mureș legat de terenul pe care se construiește această nouă clădire. Așa că, este din păcate doar campanie electorală. Să vă mai spun că deja sunt aprobate investițiile pentru vestiarele de la SCJU și pentru componenta de spitalizare de zi de la SCJU dar care nu au finanțare? Dacă acea componentă de spitalizare de zi era gata, circuitele pentru COVID erau foarte simplu de organizat și SCJU nu avea probleme legate de acreditare. Blocarea investițiilor necesare este făcută doar pentru campanie electorală. Cât despre sănătatea mureșenilor, aveți grijă fiecare de dumneavoastră. Guvernul LuCoVid aranjează datele și ne trimite la alegeri, indiferent de câți bolnavi sau decese vor fi”

Cristian Chirteș (PNL), postare pe Facebook despre investiție

În decursul zilei de luni, 2 noiembrie, după publicarea știrii pe site-ul cotidianului Zi de Zi, senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un text intitulat ” 296 de milioane de lei pentru județul Mureș”.

”Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș: ”Săptămâna trecută, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a avut loc ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe, în cadrul căreia a fost prezentat și supus avizării studiul de fezabilitate pentru un obiectiv deosebit de important din domeniul sănătății pentru județul Mureș: Construirea unui centru medical de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor de urgență, ATI și chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș; Obiectivul, în valoare totală de 296.351.237,86 lei, va dispune de 15 paturi pentru tratarea pacienților arși, un bloc operator cu 25 de săli de operație, secția clinică ATI cu 44 de paturi, spații conexe și heliport. Investițiile în domeniul medical constituie una dintre prioritățile pe care Guvernul Orban, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației le are permanent în atenție, alocând resurse importante atât de la bugetul de stat (prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin programele derulate de Compania Națională de Investiții), cât și fonduri europene (prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și prin programele de cooperare transfrontalieră pe care le coordonează) în vederea construirii, modernizării și dotării unităților sanitare din mediul rural și urban”, se arată în postarea făcută de liderul PNL Mureș.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.