Noutăți despre sistemul de supraveghere al tranzacțiilor cu deșeuri Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

Noutăți despre sistemul de supraveghere al tranzacțiilor cu deșeuri

Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat miercuri, 28 octombrie, faptul că începând cu data de 15 ianuarie 2021, toți operatorii din piața de ambalaje vor fi sub lupa SIADT – Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje, de la OIREP-uri și până la colectori și reciclatori.

,,Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT”, a informat secretarul de stat din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Sistemul este dezvoltat de Administrația Fondului de Mediu și asigură că totul se desfășoară transparent și conform legii, întrucât actorii din piață vor fi obligați la proba existenței deșeurilor care fac obiectul tranzacției, prin faptul că înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și 4 fotografii cu mijlocul de transport, punctul de încărcare a deșeurilor fiind monitorizat prin GPS.

De asemenea, prin acest sistem, posibilele tranzacții ilegale vor putea fi blocate în timp real, iar un scop important al sistemului este creșterea cantităților de deșeuri reciclate în România și eliminarea celor care nu dețin licențe de operare.

,,În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă – putem bloca pe loc această tranzacție și putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem”, a explicat secretarul de stat. Ceea ce va duce la creșterea gradului de eficiență a verificărilor inspectorilor fiscali ai Administrația Fondului pentru Mediu(AFM), având în vedere că vor fi controale țintite. Piața neagră a deșeurilor din țară trebuie să dispară. Și mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea și să o impulsionăm la maximum, chiar și în al 12-lea ceas. România are ținte asumate și drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la țara depozitării la cea a reciclării”, a mai adăugat Mircea Fechet.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE