Home / Administratie / Târgu Mureș: Măsuri de susținere pentru proprietarii de terase propuse de consilierii locali UDMR!

Târgu Mureș: Măsuri de susținere pentru proprietarii de terase propuse de consilierii locali UDMR!

Distribuie

Consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș vor decide luni, 9 noiembrie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru, oportunitatea adoptării unui proiect de hotărâre propus de Grupul UDMR, care vizează stabilirea unor măsuri de susținere a operatorilor economici care desfășoară activități de tip HoReCa.

”Prin adoptarea Hotărârii nr.135 din 26 martie 2009, Consiliul Local a aprobat un Regulament privind eliberarea acordului Compartimentului Arhitect Șef în vederea obținerii autorizației de funcționare provizorie pentru amenajarea teraselor sezoniere și a comerțului promoțional în zona centrală a municipiului Târgu Mureș. În urma unor cereri directe venite din partea operatorilor economici din sectorul HoReCa, în lumina pandemiei COVID-19 încă în desfășurare, prin prezenta dorim să venim în ajutorul acestui sector din economie pus într-o situație dificilă prin închiderea spațiilor închise de servire. Aceste firme riscă să-și piardă clienții și sunt expuse la un risc real de falimentare dacă nu-și pot continua activitatea de servire directă pe terasele amenajate în zona centrală, și pe perioada anotimpurilor reci: toamna, iarna și primăvara”, se arată în Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, document disponibil pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro.

Concret, Grupul de consilieri locali aparținând UDMR propune modificarea sau abrogarea următoarelor restricții: lipsa posibilității de închidere a teraselor în perioada anotimpurilor reci, lipsa posibilității de amplasare a sistemelor de încălzire sau răcire pentru clienții acestor terase și interzicerea folosirii de corturi.

”Din aceste considerente sunt necesare, în regim de urgență, următoarele modificări în privința Regulamentului privind eliberarea acordului Compartimentului Arhitect Șef în vederea obținerii autorizației de funcționare provizorie pentru amenajarea teraselor sezoniere și a comerțului promoțional în zona centrală a municipiului Târgu Mureș: se propune abrogarea interdicției de amenajare a corturilor pentru terase, dând posibilitate și pentru închiderea acestora pentru sezonul rece; se propune includerea ca și mobilier al corpurilor de iluminat, al corpurilor de încălzire sau de răcire”, se menționează în același document.

Conținutul hotărârii propusă de Grupul UDMR:

Articolul 1

Se aprobă stabilirea unor măsuri privind susținerea operatorilor economici ce desfășoară activități de tip HoReCa.

Articolul 2

Se aprobă amplasarea umbrelelor de tip cort pentru terasele sezoniere amenajate în zona centrală a Municipiului Târgu Mureș.

Articolul 3

Mobilierul permis pentru corturi sezoniere este următorul: mese, scaune, corpuri de iluminat și sisteme mobile de încălzire.

Este acceptată amplasarea unui singur cort  pentru acoperirea si inchiderea terasei in sezonul rece, având înălțimea maximă de 3,2 metri.

Cortul poate acoperi integral sau parțial suprafața folosită pentru fiecare terasă, fără a depăși limitele zonei aferente terasei.

Se interzice amplasarea unui cort și a unor umbrele de tip “picior”concomitent pentru aceeași terasă.

(a) Cortul va fi realizat din materiale de calitate, nelucioase, monocrom, cu  închiderile laterale demontabile, având suprafețe minim 90% transparente.

(b) Pentru închiderile laterale sunt acceptate folii și prelate transparente din PVC.

(c) Pentru închiderile acoperișului sunt acceptate folii și prelate transparente sau opace din PVC sau pânză.

(d) Scheletul cortului se va realiza din materiale durabile.

(e) Închiderile laterale trebuie demontate sau strânse dacă temperatura exterioară depășește plus 15 grade Celsius.

(f) Este permisă amplasarea de corpuri de iluminat mobile, cu lumină unitară,  ambientală în cormatică albă sau galbenă cu temperatura luminii încadrate între 2.700 K până la 5.000 K având fluxul lumios de maxim 1.000 Lm.

(g) Sistemele de încalzire sau răcire pot fi amplasate pe suprafața ocupată de terasă.                 

Este interzisă direcționarea sistemelor de încălzire sau răcire în direcția trotuarului liber. Sunt interzise corpuri de încălzire cu foc deschis.

Sigla eventualilor sponsori, a numelui localului respectiv sau a altor însemne și denumiri nu va depăși 10% din suprafața totală desfășurată a unui cort.

Pentru reclame (sigle, însemne, denumiri de local sau societate, produse) se vor  achita taxele specifice pentru reclamă și publicitate.

Articolul 4

Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Executivul Municipiului Târgu Mureș prin Directia activităţi social culturale, patrimoniale şi comerciale, Direcţia Arhitect şef şi Direcţia Politia Locală.

Articolul  5

În conformitate cu prevederile articolului 252 alineatul 1, litera c, ale articolului 255 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și articolului 3 alineatul 1 din Legea nr. 554/2004, Legea contenciosului administrativ, prezenta Hotărâre se înaintează Prefectului Județului Mureș pentru exercitarea controlului de legalitate.

Articolul  6

Prezenta hotărâre se comunică: Directiei activităţi social culturale, patrimoniale şi comerciale, Direcţiei Arhitect şef, Direcţiei Politia Locală.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.