Ce facem cu cartușele goale de cerneală și toner? Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 741 Vizualizări

Ce facem cu cartușele goale de cerneală și toner?

În momentul în care schimbăm acasă cartușul de cerneală sau tonerul imprimantei ni s-a întâmplat de multe ori să nu știm ce să facem la final cu acestea, întrucât nu există un loc special în care putem arunca aceste cartușe de cerneală. În consecință, de cele mai multe ori majoritatea acestora ajung să fie aruncate împreună cu deșeurile menajere, ceea ce nu doar că duce la creșterea volumelor de deșeuri menajere, ci și pun în pericol mediul înconjurător, întrucât fac parte din categoria deșeurilor periculoase, deoarece sunt compuse din substanțe derivate din petrol, care sunt greu degradabile, dar conține și metale grele, precum și solvenți și pigmenți care sunt periculoși pentru sănătate.

Câteva informații interesante

Aruncat la gunoi, un cartuș are nevoie de peste 1000 de ani pentru a se descompune. De asemenea, pentru a produce un cartuș de toner nou, este nevoie de aproximativ 3,4 litri de petrol. În România, anual se aruncă la gunoi 5-6 milioane de cartușe, reprezentând peste 50.000 de metri cubi de deșeuri și 5.000 de tone de plastic și componente electronice.

Și ce e de făcut?

O soluție importantă în aceste sens este reciclarea, pentru fiecare 100.000 de cartușe reciclate putând fi economisite aproape 9.600 de kilograme de aluminiu, precum și 40 de tone de plastic și un milion de litri de ulei.

În momentul de față, chiar și în țara noastră există firme care se ocupă cu reciclarea cartușelor de imprimantă, iar după recondiționarea și reumplerea acestora, ele se întorc la consumatori, dar cu un preț mai mic decât cartușele noi. Există două metode prin care cartușele pot fi reciclate, prima fiind prin remanufacturare, care presupune că un cartuș uzat trece prin procesul de înlocuire a pieselor uzate, fiind apoi reîncărcat cu cerneală, iar a doua metodă este prin distrugere, acesta fiind demontat, astfel încât piesele componente să fie reciclate, recuperându-se plastic sau metal.

Printre principalele motive pentru a alege reciclarea se numără faptul că se conservă resursele naturale ale planetei, prin reducerea utilizării de apă, petrol și alte materiale necesare în fabricarea cartușelor de imprimantă. De asemenea, ajută la economisirea energiei, dar și la reducerea poluării aerului și a apei asociate depozitării de deșeuri, incinerării sau fabricării de noi cartușe.

În zilele noastre este necesar să ne protejăm planeta și mediul înconjurător prin conservarea resurselor naturale și prin alegerea reciclării atunci când este posibil, pentru a contribui la îmbunătățirea vieții și a sănătății noastre.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE