Home / Invatamant / Școala în pandemie: sondajul profesorilor

Școala în pandemie: sondajul profesorilor

În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret” a realizat un sondaj în rândul a peste 8.500 de cadre didactice, pentru a afla situația din unitățile de învățământ în perioada stării de alertă.

Majoritatea cadrelor didactice respondente s-au aflat în categoria de vârstă 40 – 49 de ani – 40,4%, urmată de categoria de 50 – 59 de ani cu 22,2% și imediat cu 22,1% se află categoria de vârstă 30 – 39 de ani. De asemenea, 38,5% dintre cadrele didactice au spus că predau în zonele de urban mare, 31% predau la școli din comune sau sate și 30,5% predau în orașe.

Deși 53,6% dintre cadrele didactice au spus că au urmat în ultimii 5 ani cel puțin un curs de formare, 66,2% din totalul respondenților consideră că au nevoie  și de alte cursuri pentru a preda online.

În ceea ce privește implicarea autorităților locale în buna desfășurare a activității de învățământ, 54,2% dintre participanți au declarat că autoritățile locale s-au implicat în acest proces, asigurând măști de protecție și materiale igienico – sanitare, dar și laptopuri, tablete pentru profesori și pentru elevi acolo unde a fost nevoie.

De asemenea, apreciind relația cu părinții și elevii în această perioadă, 70% dintre cadrele didactice au considerat relația cu elevii ca fiind bună și foarte bună, însă, în cazul părinților, relaționarea cu aceștia a fost clasificată ca fiind bună doar în proporție de 63,8%.

Considerând scenarile de funcționare ale unităților de învățământ, 41.5% dintre respondenți predau exclusiv online, în scenariul roșu, 32,7% predau în sistem hibrid și doar 25,8% predau în scenariul verde, cu participarea față în față a elevilor.

Situația pe scenarii de învățământ

Dintre cele 2197 de răspunsuri încadrate scenariului verde, 83,2% dintre respondenți au spus că le-au fost asigurate măști de protecție și materiale igienico – sanitare de la unitățile de învățământ, însă, 26,7% dintre aceștia, consideră că nu sunt pregătiți pentru trecerea într-un scenariu hibrid sau roșu.

În ceea ce privește scenariul galben, din totalul de 2783 de răspunsuri, 35,3% au declarat că nu ar putea preda în sistem hibird întrucât nu le-au fost puse la dispoziție mijloacele necesare de către școli, dar totodată, aparatura oferită de angajator nu este de cea mai bună calitate, întrucât 60,2% dintre profesori au spus că preferă să folosească dispozitive personale. Situația este îngrijorătoare și în cazul elevilor, 60,8% dintre cadrele didactice spunând că școala nu a avut cum să le asigure elevilor mijloace pentru învățarea de tip hibrid. 69,4% dintre profesori au spus că nu au avut incidente în timpul predării hibrid, însă în 30,6% dintre cazuri, problemele semnalate au fost din cauza echipamentului folosit și a vitezei de internet, dar și din cauza absenței elevilor și a lipsei de interes.

O altă problemă înregistrată în scenariul galben a fost contribuția financiară a profesorilor  pentru a-și putea desfășura meseria în pandemie. În acest caz, 33,7% dintre ei au spus că au investit mai mult de 1.000 de lei în această perioadă.

Scenariul roșu a înregistrat 3532 de răspunsuri, iar 58,3% dintre cadrele didactice au spus că școala nu a pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online, situația fiind similară și în cazul profesorilor, 41,7% dintre aceștia spunând că nu au primit laptopuri sau tablete de la școală, iar 25,9% dintre profesori nu ar avea acces la dispozitive pentru predarea online nici măcar în cadrul școlilor.

În ceea ce privește investițiile financiare ale profesorilor din scenariul roșu, 31,9% declară că au investit mai mult de 1000 de lei, iar 23,9% spun că au investit între 100 și 500 de lei.

Se poate concluziona că multe școli și profesori nu au fost pregătiți pentru această situație, fiind nevoie de o implicare mai mare, atât din partea autorităților locale, cât și din partea părinților și a elevilor.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Simpozion național despre Educație, Știință și Societate

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ,,Dimitrie Cantemir” (UDC) din Târgu …