Home / Cultură / Programul lunii noiembrie la Filarmonică

Programul lunii noiembrie la Filarmonică

Distribuie

Programul lunii noiembrie la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș a debutat cu un concert dedicat celui care a consdus instituția vreme de peste două decenii, regretatul dirijor Vasile Cazan.

„Pentru prima dată în ultimii 22 de ani, în spatele acestor expresii afectoase de adresare, nu se află cel care ne-a obișnuit mereu cu bunătatea și generozitatea cu care ne împărtășea detaliile concertelor lunare ale Filamonicii de Stat Tîrgu Mureș. Trecem printr-o perioadă de doliu, iar cel mai potrivit omagiu pe care considerăm că îl putem oferi, este acela de a continua munca titanică pe care a depus-o Vasile Cazan în toți acești ani, pentru a prezenta publicului tîrgumureșean concerte și seri de excepție.  Primul concert al lunii noiembrie  a fost în memoria celui care ne-a fost îndrumător, mentor și sprijin, Domnul Director Vasile Cazan. Următorul concert va ave loc marți, 10 noiembrie și îi vom asculta pe talentații nostri colegi, membrii Cvintetului de Alamă “Neumarkt Brass”, într-un program de muzică barocă”, afirmă reprezentanții Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Omagiu adus Titanului din Bonn

Al doilea concert al lunii noiembrie va avea loc joi, 12 noiembrie și este este dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven.  Cvartetul Filarmonicii de Stat – „Cvartetul Tiberius” va interpreta 2 opusuri celebre pentru cvartet de coarde, respectiv Cvartetul în La major op.18 și Cvartetul în fa minor, op.95 “Serioso”.

„Cu toții ne-am fi dorit să putem realiza programe în care să răsune muzica “Titanului” într-o formula complexă și completă, însă anul 2020 a avut alte planuri cu noi și am fost nevoiți să ne adaptăm noii realitați prin reducerea numărului de muzicieni aflați pe scenă. Sperăm că în curând să putem organiza multiple concerte în care orchestra, corul, soliștii vocali sau instrumentiști, să-l poată sărbători așa cum se cuvine pe Beethoven”, afirmă reprezentanții Filarmonicii târgumureșene.

Marți, 17 noiembrie, oaspeții Filarmoniocii vor fi artiștii renumitului ansamblu brașovean „Cvartetul Gaudeamus”. Aceștia  vor oferi un program în întregime dedicat muzicii românești, proiect care este sprijinit de către Institutul Cultural Român și de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. În aceeași săptămână, în seara de joi, 19 noiembrie, de la ora 19.00 melomanii îi vor putea urmări pe membrii ansamblului de alamă al Filarmonicii tîrgumureșene, cărora li se vor alătura Gabriel Gyarmati și Alexandru Corlan, doi valorosi instrumentiști ai Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Programul va conține uverturi și arii din opere celebre, adaptate pentru acest ansamblu, și se va desfășura sub bagheta dirijorului Horváth József.

Ultimul concert al lunii, care va avea loc în seara de joi, 26 noiembrie oferit de către Octetul de Suflători al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. Astfel luna muzicală noiembrie, se va termina în acordurile muzicii lui W. A. Mozart și L. van Beethoven.

„Toate concertele noastre din această lună se vor transmite Live pe pagina Facebook a Filarmonicii, precum și pe canalul Youtube, de la ora 19.00, la datele menționate. De asemenea, începând cu această lună ne bucurăm de sprijinul TVR Tîrgu Mureș și Radio România Tîrgu Mureș, cărora le mulțumim.În aceste vremuri grele, vă mulțumim pentru susținerea și dedicarea cu care ne urmăriți pe toate platformele unde avem posibilitatea de a transmite concertele noastre. Vă asigurăm că ne este dor de voi, publicul nostru și de concertele frumoase realizate pe scena Sălii mari a Palatului, sub ochii și în auzul tuturor celor care veneau să ne urmărească seară de seară. Sperăm să trecem cu bine peste această perioadă și vă dorim multă sănătate tuturor”, afirmă  reprezentanții Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

(A. Z.)

 

De asemenea, verificati

Reuniunea Culturală”Nimb peste timp ”

Distribuie Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Fundația Culturală Cezara, Centrul de Studii Literare Grigore Vieru, Editura …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.