Home / Stiri nationale / Ziua Internațională de luptă împotriva rasismului!

Ziua Internațională de luptă împotriva rasismului!

Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului este celebrată în fiecare an la 9 noiembrie, întrucât marchează începutul simbolic al Holocaustului, deoarece în aceeași zi, în anul 1938, s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor, ziua intrând în istorie sub denumitea ,,Noaptea de cristal”, deoarece în cursul acelei nopți au fost incendiate sinagogi, și au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, împrăștiindu-se pe străzi cioburi de cristal, de unde a venit și denumirea istorică a evenimentului.

În zilele noastre, această zi internațională de luptă împotriva rasismului are loc la inițiativa rețelei UNITED, care reprezintă rețeaua europeană împotriva rasismului, fascismului, sprijinind migranții, refugiații și minoritățile. Rețeaua UNITED este compusă din peste 560 de organizații din numeroase state europene, iar printre activitățile desfășurate se numără realizarea de campanii, conferințe, proiecte și publicații pentru a protesta împotriva discriminării și promovarea diversității și incluziunii sociale.

În România probabil nu se înregistează cazuri atât de grave în ceea ce privește rasismul, dar privind la alte țări, în special la Statele Unite ale Americii, putem observa faptul că deși suntem în secolul XXI, rasismul și discrimarea reprezintă o problemă gravă, iar acest lucru poate fi observat în numeroasele proteste care s-au realizat în SUA în ultimii ani. Cu toate acestea, reîntorcându-ne la realitatea țării noastre, un lucru pe care îl putem face este să îmbrățișăm diversitatea culturală și etnică de care avem parte chiar și în orașul nostru și să considerăm acest lucru ca pe o oportunitate gratuită de a învăța despre alte culturi, obiceiuri și moduri de viață. Întrucât schimbarea pornește în primul rând de la noi, ne putem ,,educa” să vedem dincolo de bariere lingvistice și etnice și să promovăm incluziunea socială chiar și prin a-i ajuta pe cei care au probleme în această direcție.

Putem învăța din trecut și să luptăm uniți pentru un viitor mai bun!

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Noutăți despre aplicarea TVA-ului de la 1 ianuarie 2021

Potrivit www.avocatnet.ro, începând cu 1 ianuarie 2021, prevederile legale privind aplicarea cotei de taxă pe …