Ziua Artileriei Române! Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 530 Vizualizări

Ziua Artileriei Române!

Forțele Terestre Române sărbătoresc în fiecare an, la data de 10 noiembrie, Arma Artilerie, aceasta fiind una dintre cele mai puternice arme, destinată sprijinului cu foc al operațiilor forțelor luptătoare și constituie mijlocul principal de lovire cu foc a obiectelor terestre și de la suprafața apei.

Prin Porunca Domnească nr.198 din 10 noiembrie 1843,  a domnului Gheorghe Bibescu, s-a înființat prima baterie de artilerie a Țării Românești.

După acest act, a urmat organizarea primelor baterii de artilerie din Țara Românească și Moldova, care au luat parte ulterior la războiul ruso – turc.După unirea principatelor, în anul 1860 s-a constituit primul regiment de artilerie al Armatei Romîne moderne, prin contopirea celor patru baterii de artilerie existente, iar pentru dezvoltarea acestei arme, în anii următori s-au centralizat ateliere și fabrici de pulbere, sub denumirea ,,Direcția stabilimentelor de materiale ale artileriei”, fiind împărțită pe trei domenii, și anume pirotehnie, arsenalul de construcții al armatei și fabrica de pulbere.

Înainte de primul război mondial, Armata Română avea la dispoziție 294 de baterii de artilerie, iar înainte de al doilea război mondial, România putea mobiliza 31 de brigăzi și 79 de regimente de artilerie.

De-a lungul timpului, artileria a fost dotată cu armament nou, de la guri de foc la rachete cu diferite destinații, dar și aruncătoare de grenade antitanc și rachete antitanc dirijate, iar în urma dezvoltării parteneriatului cu NATO, România a devenit țară membră cu drepturi depline în cadrul acestei organizații.

În prezent, artileria română constituie o componentă principală a armatei române moderne, ținând pasul cu dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație.

Cu acest prilej, transmitem artileriștilor români din toate timpurile un sincer și călduros ,,La mulți ani!”

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE