Home / Administratie / Medicii veterinari din Mureș protestează!

Medicii veterinari din Mureș protestează!

Distribuie

Începând de luni, 9 noiembrie, corpul medicilor veterinari din județul Mureș și-a suspendat efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare. În perioada următoare, cinci medici veterinari vor picheta zilnic, în curtea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, respectând condițiile impuse de evoluția COVID 19.

Motivele care au dus la această masură extremă, nemaîntâlnită în spectrul veterinar din România până în prezent, au fost enumerate de Dr. Moga Petru-Sorin, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Mureș.

”În primul rând este vorba de tergiversarea punerii în aplicare a Legii 236/2019 și respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului 117/ 2020. Acest aspect a adus cabinetele veterinare din zona rurală și nu numai, cele ce dețin contracte cu ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – n.r.), în pragul falimentului. În plus, legislația elaborată în continuare de către ANSVSA este una împotriva bunului mers al agriculturii și a fermierilor iar inspecțiile în exploatații fac ca medicul veterinar să intre în contradicție cu crescătorii de animale. Totodată, notele de serviciu stufos elaborate, incoerente, depășind cadrul legal – Hotărârea Guvernului 1156/2013 și Ordinul 35/2016 – fac din medicul veterinar practician un “harțogar”, polițist și topometrist, atribuții care nu-i aparțin. ANSVSA își încalcă propria legislație neacordând fonduri către DSVSA-uri pentru procurarea de materiale de protecție pentru combaterea pestei porcine africane, care a ajuns și în județul nostru. Nu se ține cont de faptul că județul Mureș se afla în zona roșie privind evoluția COVID-19, expunând prin aceasta personalul sanitar – veterinar la îmbolnăviri și bineînțeles la riscul de difuzare/ diseminare a bolii spre crescătorii de animale. Tarifele la care presteaza medicii nu au mai fost actualizate din 2013 iar cheltuielile de mentenanță a cabinetelor au crescut de la an la an”, a explicat acesta.

Având în vedere cele enunțate anterior, medicii veterinari se văd îndreptățiți a protesta și a cere ANSVSA să-și achite, ca parte contractantă, datoria fața de cei ce slujesc cu dăruire și devotament cauza sănătății animalelor și implicit a sănătății publice.

Ionel ALBU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.