Ce spune Raed Arafat despre sărbătorirea Zilei Naționale pe timp de pandemie Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1057 Vizualizări

Ce spune Raed Arafat despre sărbătorirea Zilei Naționale pe timp de pandemie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a declarat vineri, la Sibiu, că Ziua Naţională trebuie marcată, însă cu respectarea măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus, ceea ce înseamnă că festivităţile vor fi „foarte reduse, fără defilări”.
„Vor fi activităţi foarte reduse, fără defilări, fără activităţi intense”, a afirmat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.
Întrebat de jurnalişti dacă va fi şi paradă militară, Arafat a răspuns că, din ce cunoaşte el, nu se va organiza, însă acest lucru trebuie anunţat de către Ministerul Apărării, Preşedinţie şi celelalte instituţii cu atribuţii în organizare.
„Din ce ştiu, nu, dar urmează să se anunţe, eu ştiu că o să fie ceremonii mai restrânse, dar cu siguranţă Preşedinţia va ieşi cu anunţuri despre acest lucru şi colegii de la Ministerul Apărării”, a menţionat secretarul de stat.
De asemenea, el a arătat că dacă vor fi persoane care vor dori să asiste şi la ceremoniile organizate în cadru restrâns, instituţiile organizatoare trebuie să facă o informare publică, pentru a se evita astfel de situaţii.
„Se poate face şi prin anunţ clar, să nu vină nimeni şi se poate face şi prin forţele de ordine, care să nu permită să vină. Eu cred că dacă nu va fi paradă, lumea nu prea va veni pentru acest lucru. Totuşi, e Ziua Naţională, trebuie marcată, dar în acelaşi timp trebuie să se respecte şi măsurile de prevenire şi măsurile de limitare a răspândirii virusului. Dar, cum v-am zis, pentru partea de Ziua de 1 Decembrie se va comunica oficial, cu siguranţă, de către instituţiile care organizează această zi, o să spună exact cum va fi. Aceste reguli de la Bucureşti, bineînţeles, se vor implementa şi în judeţele care sărbătoresc Ziua Naţională”, a mai afirmat şeful DSU.
Şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că nu crede că în acest an va fi o paradă de 1 Decembrie, la fel cum nu vor fi nici târguri de Crăciun.
Întrebat cum crede că se va putea desfăşura în siguranţă parada de Ziua Naţională, Nelu Tătaru a răspuns: „Nu cred că va fi o paradă de 1 Decembrie. Nu cred că acesta este momentul de paradă”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 1 noiembrie, că se va sărbători Ziua Naţională cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, însă nu se va mai organiza parada ca în anii trecuţi. „Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară. (…) Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă. (…) Va fi o sărbătorire în condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli pe care le vom respecta cu stricteţe”, a spus Orban.
Întrebat de jurnalişti dacă poate fi organizată o paradă „online”, fără participarea oamenilor, Orban a precizat că o decizie va fi luată în jurul datei de 14 noiembrie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, prin hotărârea adoptată joi, 12 noiembrie, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.
Acestea sunt: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia; menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului; aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2; efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia; duratei ceremoniei este de maximum o oră.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE