Legea prevenției și depistării precoce a diabetului, în vigoare Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1070 Vizualizări

Legea prevenției și depistării precoce a diabetului, în vigoare

Registru Național de Diabet, Program Național de Prevenție a Diabetului cu finanțare corespunzătoare, programe de educație în școli dedicate copiilor pentru un stil de viață sănătos sunt elemente de noutate pe care Legea privind prevenția și depistarea precoce a diabetului le aduce. Legea a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 13 noiembrie.

Proiectul de lege care a fost promulgat este rodul muncii organizațiilor de pacienți, ale profesioniștilor din sistemul sanitar și adus pe agenda decidenților de către deputatul PSD, Conf. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, și senatorul UDMR László Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate publică din Senat, în calitate de inițiatori.

Legea prevede instituirea unor măsuri și mecanisme legale pentru prevenirea, depistarea precoce, conștientizarea, încurajarea și sprijinirea populației pentru a adopta și practica un stil de viață sănătos și responsabil.

Programul Național de Prevenție a Diabetului

Un element de noutate adus este Programul Național de Prevenție a Diabetului, ce va fi aprobat prin hotărâre de Guvern pentru o durată de 4 ani și va avea o finanțare corespunzătoare. Va acoperi mai multe domenii, începând de la prevenția primară, reducerea factorilor de risc, diagnosticul precoce, controlul asistat de specialitate pentru prevenirea instalării diabetului, educația pentru acest domeniu, dar și programe de prevenție și screening dedicate.

Sumele de bani alocate într-un an sau în cei 4 ani și necheltuite integral vor putea fi cheltuite în anul următor sau în următorul Program Național de Prevenție a Diabetului. Beneficiari ai finanțărilor vor putea fi ONG-urile care promovează un stil de viață sănătos, societățile profesionale din domeniul medical, universitățile de învățământ de orice fel, inclusiv grădinițele, unitățile medicale, inclusiv cabinetele medicilor de familie, dar și universități și facultăți.

Registru Național de Diabet și Prediabet

Un element de noutate adus de Lege este înființarea Registrului Național de Diabet și Prediabet. În prezent, se știe că în România sunt peste 850.000 de pacienți care au fost diagnosticați cu diabet, însă specialiștii susțin că numărul celor care au diabet ar fi dublu. Se estimează că 1 din 10 pacienți a fost diagnosticat cu diabet, dar și o altă persoană din 10 ar suferi de această boală însă nu știe în lipsa unui diagnostic. Registrul va colecta datele tuturor pacienților de la nivel național și în funcție de aceste aspect se va putea aloca o finanțare corectă.

”Registrul înseamnă o standardizare astfel încât să avem posibilitatea ca în momentul în care avem această urmărire națională să știm câți pacienți au, de exemplu, nevoie de tratament cu insuline sau antidiabetice orale. Pentru că avem o poblemă și pacienții cu diabet nu găsesc antidiabetice orale. În momentul în care știm clar și avem un registru național al bolnavilor cu diabet va trebui să asigurăm cantități minimale necesare pentru pacienții aflați în Registru. În momentul de față apare o bâjbâială determinată de faptul că la nivel național nu știm câți bolnavi de diabet avem și care este necesarul de tratament, estimăm în funcție de istoric”, a explicat Conf. Dr. Florin Buicu.

Educație pentru sănătate în școli

Vor fi inclusiv programe de pregătire la nivelul școlii, prin care copiii vor învăța deprinderi de viață sănătoasă.

”Starea de sănătate este determinată doar într-un procent de aproximativ 20-25% de sistemul de sănătate și restul până la 100% sunt factori de mediu, de la locul de muncă, factori congenitali, alți factori care contribuie la starea de sănătate. Mergând pe acest principiu avem o abordare de intervenție din punct de vedere a sănătății publice și pe componenta de pregătire. Vom învăța copiii cum să mănânce sănătos, prin aceste programe de pregătire la nivelul școlii. În momentul de față nu am mers pe varianta unor programe obligatorii deoarece trebuie să avem profesori formați care să predea la toate școlile din România și este practic imposibil. Dar asta nu înseamnă să nu începem și să formăm aceste deprinderi la nivelul copiilor și ușor să dezvoltăm această posibilitate și în funcție de interesul pe care îl vor avea autoritățile locale”, a precizat Conf. Dr. Florin Buicu.

Ulterior intrării în vigoare a Legii Diabetului urmează stabilirea de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Casa Națională de Asigurări de Sănătate a unor prevederi de legislație subsecventă cu obligativitatea înființării Registrului Național de Diabet și Prediabet, Programul Național de Prevenție a Diabetului și asigurarea obligatorie a finanțării, dar și elaborarea de curricule școlare specifice prin care elevii să fie informați și educați cu privire la necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE