Home / Business / Muncă nedeclarată sancționată de inspectorii ITM Mureș

Muncă nedeclarată sancționată de inspectorii ITM Mureș

Inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureș au efectuat, în decursul lunii octombrie a acestui an, 42 de acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă.

Conform informațiilor furnizate pe pagina web a instituției, www.itmmures.ro, ,,aspectele vizate de către inspectorii de muncă au fost respectarea legislaţiei muncii în vigoare, respectiv identificarea muncii nedeclarate şi fără forme legale, respectarea repausului săptămânal, respectarea prevederilor legale privind munca de noapte, transmiterea registrului cu toate elementele din contractul individual de  muncă în format electronic, în termenul legal”.

,,Cu ocazia acestor verificări au fost identificate 11 persoane care prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, anterior începerii activităţii. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru 37 de agenţi economici, din care 7 agenţi economici au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată. Cu ocazia acestor verificări, inspectorii de muncă au aplicat 51 de sancţiuni contravenţionale, din care 30 de avertismente şi 21 de amenzi în cuantum de 267.300 de lei şi s-au dispus 198 de obligatorii pentru deficienţele constatate”, a precizat jrs. Eva Man, inspector șef al ITM Mureș.

Domeniile de activitate ale angajatorilor în care au fost identificate persoane care prestau muncă nedeclarată sunt: fabricarea pâinii, amenajare şi întreţinere spaţii verzi, comerţ, baruri, restaurante.

De asemenea, în perioada 26 – 30 octombrie 2020 s-a desfăşurat Campania naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi a timpului de odihnă a conducătorilor auto. S-au efectuat 7 acţiuni de control, în urma cărora au fost sancţionaţi 7 angajatori, fiind aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, 6 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 6.000 de lei.

Alexandra HAJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

O veste bună de la Terapia!

Ce bine ar fi sa producem in Romania! Terapia – o companie SUN PHARMA (Terapia), …