Home / Politic / România are nevoie de reabilitarea sistemului sanitar

România are nevoie de reabilitarea sistemului sanitar

Distribuie

Atunci când oamenii mor în locul unde ar trebui să își găsească vindecarea, nu există cuvinte suficiente care să exprime durerea și revolta pe care o simțim cu toții. O dramă ca cea de la Piatra Neamț se poate întâmpla, din păcate, în foarte multe spitale din România. În acest context este nevoie de depolitizare și transperanță în instituțiile de stat, este nevoie să spunem un “NU” hotărât corupției și nepotismului și să începem imediat să corectăm greșelile trecutului. Este momentul ca nu culoarea politică să primeze în sistemul sanitar, ci capabilitățile managerilor care au datoria de a pune pe primul plan sănătatea și siguranța pacienților. Avem nevoie de proceduri și protocoale concrete în astfel de cazuri, avem nevoie de investiții în sistemul sanitar.

După foarte mulți ani de întârziere din cauza unei administrații deficitare în care ar fi trebuit demarată construirea a opt spitale regionale la nivel național și a unui spital metropolitan în Municipiul București, Guvernul a reușit să semneze într-un timp record contractele pentru construirea primelor trei spitale regionale, cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro. Este vorba de Spitalele Regionale de Urgență Cluj, Iași și Craiova, iar la Târgu Mureș se va construi un centru de arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

În acest moment, investiția se află în faza de finalizare a studiului de fezabilitate, iar construcția, care va avea o suprafață de 24.557mp, va include un centru de mari arși cu 6 boxe destinate acestora, o secție de Terapie Intensiva cu 72 de paturi și un bloc operator cu 25 de săli de operații și diferite spații sanitare. O astfel de unitate va putea deservi nu doar populația municipiului și județului, ci va putea fi utilizată și în cazuri precum cel de la Piatra Neamț. Astfel, ne vom putea trata corespunzător pacienții în țară și nu va mai fi nevoie de transferuri medicale în clinici din străinătate.

De-a lungul anilor, Târgu Mureșul a fost considerat un centru medical de renume, însă a fost surclasat de alte orașe în care s-a acordat o atenție sporită dezvoltării sistemului sanitar. Astfel, se impune în cel mai scurt timp reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență. Acesta, la fel ca majoritatea unităților medicale din România, a fost construit în anii ’70, iar lipsa unor investiții constante a dus la o degradare a clădirii, cât și la apariția unor lipsuri acute în ceea ce privește dotările secțiilor medicale. Complementar efortului investițional în infrastructura națională de sănătate, Guvernul susținut de Partidul Național Liberal, primul care a reușit în 30 de ani să atragă alocări majore de fonduri care vor fi investite în domeniile deficitare, va acorda o atenție specială susținerii modernizării infrastructurii de servicii medicale la nivel local. Cu ajutorul programelor de investiții derulate la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, finanțate prioritar din fonduri europene nerambursabile, Guvernul a programat, pentru perioada 2021-2027, un buget de aproximativ 17,5 miliarde de lei pentru construirea și modernizarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural din totalul de 2.000 de centre necesare la nivelul întregii țări, reabilitarea a 25 de spitale județene printre care se numără și Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș și reabilitarea a 110 de spitale orășenești, unele din județul Mureș.

În contextul pandemiei actuale, când unitățile sanitare sunt suprasolicitate și nu dispun de o infrastructură modernă, trebuie luate măsuri urgente la nivel local și național pentru a preîntâmpina o tragedie similară cu cea de la Piatra Neamț.

Ervin Molnar,

Președintele PNL Târgu Mureș

(Comandat de Partidul Național Liberal – Organizația județeană Mureș, executat de SC Zi de Zi Events SRL, tiraj 2.000 de exemplare, Cod Mandatar Financiar 11200025)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.