Home / Sanatate / Barometru de Sănătate 2020. Ce cred românii despre sistemul de sănătate în pandemie

Barometru de Sănătate 2020. Ce cred românii despre sistemul de sănătate în pandemie

Distribuie

Protejarea locurilor de muncă, desfășurarea școlii în bune condiții și luarea de măsuri împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus ar trebui să fie domeniile prioritare ale Guvernului în acest moment, în opinia românilor, potrivit Barometrului de Sănătate Publică, octombrie 2020, ce evaluează percepția românilor cu privire la sănătatea lor și la sistemul de sănătate în perioada pandemiei de COVID-19. Sondajul, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române, a fost lansat săptămâna trecută, în cadrul unui workshop la care au participat reprezentanți la nivel înalt ai autorităților, voci importante ale sistemului medical, reprezentanți ai mediului academic și ai industriei de medicamente.

”Am constatat faptul că în cadrul Barometrului se vorbea de o neîncredere. (…) Încrederea este un lucru pe care trebuie să îl creștem împreună, prin mesajele fiecăruia dintre noi și nu numai, prin deciziile pe care autoritățile locale, naționale, zona academică, liderii de opinie industria, toată lumea trrebuie să construim împreună această încredere pentru că fără încredere apar informații care ne duc pe căi greșite. (…) Cred că Sănătatea nu are culoare politică și pentru deciziile din sănătate trebuie să renunțăm la orgolii, chiar și cele politice, și să găsim împreună metodele corecte, sănătoase pentru care merită să te lupți să le pui în practică”, a declarat Conf. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Potrivit sondajului, cele mai multe persoane s-au informat despre pandemie și măsurile luate de autorități de la TV, ziare și presă online, un procent de peste 47% dintre respondenți considerându-se foarte bine informați cu privire la coronavirus și măsurile de prevenire ale răspândirii COVID-19. Peste jumătate dintre respondenți susțin că tratamentul și testarea pentru infecția cu noul coronavirus sunt ”mai degrabă inaccesibile”.

Starea de sănătate și accesul la medicație

Peste 67% dintre respondenți consideră că nu au nicio problemă de sănătate, cei mai mulți dintre ei făcându-și în ultimii 5 ani analize medicale în fiecare an sau mai des. În cazul apariției unei probleme de sănătate, peste jumătate merg direct la medicul de familie, considerat și principala sursă de informare despre medicamente sau boli, 21% se informează despre ce ar putea fi vorba și cumpără medicamente și 14% apelează la ajutorul farmacistului. Doar 7% declară că merg direct la o policlinică sau la camera de gardă a unui spital.

În privința tratamentului, peste 60% sunt de părere că românii nu beneficiază de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni și aproape 58% au declarat că s-a întâmplat să nu găsească un medicament în România, atunci când au avut nevoie pentru ei sau un membru al familiei. Peste 42% consideră că este important ca românii să aibă acces la medicamente inovatoare.

Vaccinarea și încrederea în vaccinuri

36% dintre respondenți ar alege să nu se vaccineze în cazul în care va exista un vaccin disponibil în perioada următoare, iar 30% ar aștepta să audă de la alții care s-au vaccinat și dacă au avut sau nu probleme după vaccinare. În schimb, 21% ar fi de acord cu vaccinarea, iar 8% s-ar vaccina dacă li s-ar explica mai multe informații despre vaccin. Peste 25% sunt de acord că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile.

55% dintre respondenți sunt de acord cu vaccinarea în toate cazurile recomandate de medici și autorități. Referitor la vaccinarea copiilor, peste jumătate consideră că este necesară și ar trebui să fie obligatorie, iar mai mult de o treime consideră că imunizarea lor este bună, dar nu ar trebui să fie obligatorie.

70% dintre respondenți au declarat că nu se vor vaccina în această toamnă împotriva gripei, iar peste 81% nu s-au imunizat nici sezonul trecut. Sondajul mai arată că 3 din 10 români sunt de părere că vaccinurile existente astăzi sunt eficiente și sigure, în timp ce peste 43% consideră că sunt eficiente, dar nu știu cât sunt de sigure.

Sistemul sanitar românesc și opinia despre acesta

Peste 52% dintre respondenți sunt de acord ca sistemul de consultații medicale telefonice sau online din perioada stării de urgență să continue și după pandemie. Comparând spitalele private cu cele de stat, 47% dintre respondenți susțin că un spital privat are o capacitate mai mare de a rezolva cazuri grave, tot aici fiind bifate profesionalismul medicilor și asistentelor, comunicarea cu bolnavul și familia, amabilitatea, condițiile de cazare, masa și curățenia, dar și condițiile de tratament, dotare cu echipamente, medicamente. În schimb, peste 44% consideră că în spitalele de stat este prezent obiceiul de a da atenții, eventual mita.

Sondajul, realizat în rândul a 1000 de persoane, cu vârsta de 18 și peste 18 ani, a avut loc în perioada 25 septembrie-16 octombrie 2020, chestionarele fiind aplicate în toate județele României.

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.