Spital Clinic Universitar și Parc Universitar Științific și Tehnologic, proiecte noi la UMFST! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1277 Vizualizări

Spital Clinic Universitar și Parc Universitar Științific și Tehnologic, proiecte noi la UMFST!

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș va construi și administra Spitalul Clinic Universitar ,,George Emil Palade”, care este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic ,,Novum Forum”, iar pentru înființarea acestuia, universitatea a depus documentația proiectului de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, fiind singurul proiect de acest tip depus în regiunea centru.

Parcul Universitar Științific și Tehnologic ,,Novum Forum” va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri, după cum urmează: Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”– Componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic Novum Forum – format din clădirile C1, C2 si C3, care vor avea funcțiuni de Clinical Lab (CL) și Living Lab (LL) și Incubator Tehnologic și de Afaceri – Componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic Novum Forum – clădirea C4 (Incubator Tehnologic și de Afaceri).

Clinical Lab va acomoda activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea universității, în domenii care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureș, dar și la nivel național, dar și domenii de înaltă tehnologie, precum chirurgia minim invazivă, chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia și imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.

Departamentul Living Lab va desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare pentru dezvoltarea experimentală/testarea/validarea de produse și servicii inovative cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical, și anume pacienți, personal medical, furnizor de tehnologie, companii de farmaceutică și IMM-uri din domeniul medical.

Clădirea C4, de Tech Incubator, va avea legături fizice și funcționale cu clădirie C1, C2 și C3, având funcțiunea de incubator tehnologic și de afaceri, în care se vor derula activități de diseminare la scară largă a rezultatelor activităților de cercetare, inclusiv predare, publicare și transfer de cunoștințe.Clădirea va fi amenajată cu un centru de date pentru a deservi cercetători din cadrul universității sau din cadrul altor universități, startup – uri și spin-off-uri care dezvoltă noi servicii și produse în domeniile de specializare inteligentă ale parcului și IMM-uri sau corporații din domeniul tehnologiei medicale, al serviciilor medicale și al farmaceuticii, care desfășoară în cadrul parcului activități de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic pe perioade de 3 – 5 ani.

Prin componenta de spital clinic universitar se va asigura și suport pentru procesul de învățământ destinat studenților, masteranzilor, doctoranzilor și pregătire medicală pentru medicii rezidenți.

De asemenea, spitalul clinic universitar va avea și o funcțiune de cercetare, oferind cadrul potrivit pentru studiile clinice în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale și mediul pentru cercetarea inter și multidisciplinară, care îmbină medicina – tehnologia – informația – serviciile – aspecte de etică – aspecte juridice – soft skills, acestea fiind domenii în care UMFST pregătește studenții.

,,Prin funcțiunea de transfer tehnologic a rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va reprezenta mediul de testare și implementare a serviciilor și tehnologilor pentru o medicină modernă – aparatură și instrumentar inovativ, procedee și terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generație, a ideilor inovative ale echipelor de studenți și cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants. Prin toate aceste aspecte, Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” va contribui în mod direct la creșterea calității actului medical desfășurat în cadrul Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” – care va deveni nu numai un spital nou, modern, curat, fără incidență de infecții nosocomiale, dar va influența în mod direct creșterea calității vieții în regiune. Această abordare se înscrie în tendințele moderne la nivel mondial în domeniul sănătății, și anume cel de Leading Transformation In Healthcare, prin care zonei de intervenție medicală i se asociază cea de cercetare aplicată și dezvoltare tehnologică pentru îmbunătățirea rapidă și cu impact major asupra actului medical”, se menționează într-un comunicat al Compartimentului Relații Publice UMFST.

Florin Buicu, deputat PSD: ”Așteptăm să apară Hotărârea de Guvern”

Proiectul noului Spital Universitar este considerat ca fiind extrem de benefic de către conf. univ. dr. Florin Buicu, deputat PSD de Mureș și președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

“Am sperat multă vreme ca în Târgu Mureș să existe un spital regional, asumat de către stat, dar îmi dau seama că în acest moment, ne putem baza doar pe promisiuni. Infrastructura medicală din Târgu Mureș este aceeași ca înainte de 1989, mă refer la cea publică, spitalele care există nu fac față numărului de bolnavi și numărului de studenți și de rezidenți pe care îi avem. Pentru că nu am sperat să găsim o soluție în partea de administrație centrală, am hotărât, ca universitate, înființarea unui Spital Universitar propriu, așa cum de altfel se întâmplă în toate țările dezvoltate unde universitățile de Medicină au propriile lor spitale. Acest spital va veni în completarea spitalelor existente pentru că va avea o nișă de dezvoltare diferită, în sensul în care va asigura o combinație benefică pentru bolnav, de medicină și de tehnologie medicală înaltă, mă refer la chirurgia robotică, la chirurgia de transplant, la chirurgia oncologică, la chirurgia minim invazivă, la transplantul de organe solide, nu doar cord, pentru că încă nu se face transplant hepatic și transplant renal, la recuperare neuromotorie după suferințe neurologice și la imagistică performantă. Suntem în situația în care acest proiect este finalizat și este în evaluarea autorităților finanțatoare pe fonduri europene și așteptăm să apară Hotărârea de Guvern inițiată de universitate pentru înființarea formală a acestui spital. Din momentul în care el va fi terminat, va asigura asistență medicală de performanță de nivel maxim tuturor locuitorilor județului”, a declarat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE