,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”, conferință la UAT Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 443 Vizualizări

,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”, conferință la UAT

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) din cadrul Universității de Arte (UAT) din Târgu Mureș organizează, în perioada 9 – 10 decembrie, o Conferință internațională cu titlul ,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”.

Conform informațiilor furnizate pe pagina web a UAT Târgu Mureș, www.uat.ro, ,,după cel de-Al Doilea Război Mondial, sub influența decisivă a factorului de putere sovietic, România, ca şi alte ţări din Europa Centrală, a intrat în sfera de influență a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.” 

”Viața culturală, artistică, inclusiv cea teatrală, a fost supusă la rândul ei unei presiuni politice pentru a deveni purtătorul ideologiei și a propagandei comuniste. Existența teatrului în această perioadă este caracterizată de o duplicitate, pe de o parte de tendința de a continua linia „tradițională“, misiunea culturală, menirea de a transmite valori, impresia estetică și de a pune întrebări asupra existenței umane, iar pe de altă parte datoria de a sluji regimul, de a crea cadrul cultural pentru receptarea mesajelor ideologice ale noului regim”. Conferința noastră invită la reflecție asupra situației teatrului în regimul comunist: Cum a evoluat discursul ideologic care a influențat direct sau indirect teatrul? Cum a funcționat cenzura? În ce măsură și prin ce metode a influențat puterea realizarea repertoriilor? Care erau personalitățile importante din lumea teatrului? Care erau caracteristicile dramaturgiei epocii? Cum a evoluat relația între teatru și organele Securității? Care sunt izvoarele istorice ale teatrului din această perioadă și cum le utilizăm?”, a precizat Novák Csaba Zoltán, director al ICTM , din cadrul UAT Târgu Mureș.

Conferința se va desfășura online, pe platform Zoom, în 9 decembrie – prelegerile și atelierele în limba română, iar în 10 decembrie, cele în limba maghiară.

Înscrierile la conferință se fac prin trimiterea titlului și a rezumatului lucrării care trebuie să conțină 3 alineate, maximum 15 rânduri, pe următoarea adresă de e-mail: ictm.secretariat@gmail.com, până în data de 25 noiembrie.

Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE