Home / Cultură / ,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”, conferință la UAT

,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”, conferință la UAT

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) din cadrul Universității de Arte (UAT) din Târgu Mureș organizează, în perioada 9 – 10 decembrie, o Conferință internațională cu titlul ,,Teatrul în perioada dictaturii comuniste”.

Conform informațiilor furnizate pe pagina web a UAT Târgu Mureș, www.uat.ro, ,,după cel de-Al Doilea Război Mondial, sub influența decisivă a factorului de putere sovietic, România, ca şi alte ţări din Europa Centrală, a intrat în sfera de influență a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.” 

”Viața culturală, artistică, inclusiv cea teatrală, a fost supusă la rândul ei unei presiuni politice pentru a deveni purtătorul ideologiei și a propagandei comuniste. Existența teatrului în această perioadă este caracterizată de o duplicitate, pe de o parte de tendința de a continua linia „tradițională“, misiunea culturală, menirea de a transmite valori, impresia estetică și de a pune întrebări asupra existenței umane, iar pe de altă parte datoria de a sluji regimul, de a crea cadrul cultural pentru receptarea mesajelor ideologice ale noului regim”. Conferința noastră invită la reflecție asupra situației teatrului în regimul comunist: Cum a evoluat discursul ideologic care a influențat direct sau indirect teatrul? Cum a funcționat cenzura? În ce măsură și prin ce metode a influențat puterea realizarea repertoriilor? Care erau personalitățile importante din lumea teatrului? Care erau caracteristicile dramaturgiei epocii? Cum a evoluat relația între teatru și organele Securității? Care sunt izvoarele istorice ale teatrului din această perioadă și cum le utilizăm?”, a precizat Novák Csaba Zoltán, director al ICTM , din cadrul UAT Târgu Mureș.

Conferința se va desfășura online, pe platform Zoom, în 9 decembrie – prelegerile și atelierele în limba română, iar în 10 decembrie, cele în limba maghiară.

Înscrierile la conferință se fac prin trimiterea titlului și a rezumatului lucrării care trebuie să conțină 3 alineate, maximum 15 rânduri, pe următoarea adresă de e-mail: ictm.secretariat@gmail.com, până în data de 25 noiembrie.

Alexandra HAJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Mircea Stoian distins cu Fibula de la Suseni

Dr. Mircea Stoian, șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, a fost premiat, …