Home / Administratie / Luduș: Registrul spațiilor verzi, actualizat

Luduș: Registrul spațiilor verzi, actualizat

Distribuie

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure în spațiul intravilan al localităților o suprafață de spațiu verde de minim 26 metri pătrați/ locuitor o cerință foarte greu de realizat în cele mai multe cazuri.

Pentru monitorizarea acestui aspect comunitar, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul orașelor, obligă autoritățile administrației publice locale să realizeze un Registru local al spațiilor verzi care se actualizează ori de câte ori intervin modificări. La acest capitol menționăm că în actul normativ amintit se precizează că: „Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi (…..), reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Registrul, o lucrare complexă

În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației actualizate „Registrul local al spațiilor verzi din intravilanul orașului Luduș”, Anca Năsăudean, șefa Serviciului Investiții, Achiziții, Domeniul Public (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș menționează prevederile articolului 17 din Legea nr. 24/2007: „Obligația organizării și conducerii registrelor spațiilor verzi revine autorităților administrației publice locale. Registrul local al spațiilor verzi este un sistem informațional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicilor de calitate și cantitate. Registrele locale ale spațiilor verzi vor fi făcute publice și vor putea fi consultate la sediile autorităților administrației publice locale”.

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre amintit, scrie că după finalizarea proiectului „Modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului” prin care s-a amenajat o suprafață de 22.792 de metri pătrați de spațiu verde, autoritatea locală a achiziționat servicii de actualizare a documentației amintite, rezultând, în urma măsurătorilor, o suprafață de spațiu verde de 298.585,96 de metri pătrați, defalcată în patru categorii: spații verzi cu acces public nelimitat – 105.849,1 de metri pătrați, spații verzi publice cu folosință specializată – 181.201,06 de metri pătrați, spații verzi pentru agrement – 1.617,2 de metri pătrați și pepiniere și sere – 9.918,6 de metri pătrați. Conform ultimelor date, în Luduș, suprafața de spațiu verde/ locuitor a ajuns la 17,21 de metri pătrați, față de 15,78 de metri pătrați cât era în anul 2016.

În ședința Legislativului local din 10 noiembrie 2020 a fost aprobată documentația actualizată „Registrul local al spațiilor verzi din intravilanul orașului Luduș”, document util la întocmirea  documentațiilor de urbanism, precum și la eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire.

Acest „Registru” este o lucrare deosebit de laborioasă în care fiecare petec de verdeață, fiecare arbore sau arbust este evidențiat pe o hartă foarte amănunțită. Actualizarea „Registrului verde” se face la trei ani o dată sau de câte ori este necesar. Și, pentru un mediu mai curat și mai sănătos sperăm ca în viitor să fie realizate și alte suprafețe de spații verzi în intravilanul orașului Luduș.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.