Teatrul Național și Teatrul Ariel, solidari cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 581 Vizualizări

Teatrul Național și Teatrul Ariel, solidari cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț

Managerii teatrelor publice din România, printre care se numără și Attila Gáspárik (Teatrul Național Târgu-Mureș) și Gavril Cadariu (Teatrul “Ariel” Târgu-Mureș) și-au exprimat solidaritatea față de Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, prin intermediul unei scrisori în care se specifică faptul că „în România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă, este inadmisibil ca reprezentanți la vârf ai autorității să transforme instituțiile de cultură într-un câmp de luptă electorală prin emiterea unor opinii critice despre un domeniu atât de specific, într-un mod nedocumentat și fără dovezi sau argumente coerente”.

“Noi, directori de instituții publice de cultură din România, suntem alături de colega noastră, doamna Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț și de întreaga echipă a teatrului. Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a produs un spectacol având la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze debateri în rândul publicului tânăr.

Spectacolul “98% Decizia corectă” lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor. Un articol din presa locală a “incriminat” faptul că textul ar conține limbaj licențios, referindu-se la câteva replici dintr-o scenă de bullying, replici de altfel eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online. Unul dintre liderii administrației locale, precum și inspectorul general școlar și un director de liceu (dar în calitate de membru al unui partid politic, candidat la alegerile generale), au reacționat în spațiul public în mod violent împotriva spectacolului, a teatrului și a managerului, la presiunea unor jurnaliști și a unei organizații denumite “Alianța părinților”, care au calomniat instituția și mai ales conducerea sa. Toți acești formatori de opinie au ieșit în public exprimându-se agresiv împotriva unui demers cultural-educativ, FĂRĂ să fi urmărit spectacolul și fără ca măcar să fi cerut un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului.

Este important de menționat că președinta Asociației Părinților din Jud. Neamț, grup care nu are legătură cu “Alianța Părinților”, a declarat că “Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv în viața tinerilor”. Urmărind spectacolul, este evident că îngrijorarea anunțată cu fast pe canale publice nu avea absolut niciun fundament. Activitatea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, sub conducerea doamnei Gianina Cărbunariu, a devenit în ultimii ani cu adevărat relevantă pentru comunitatea locală și mai ales pentru publicul tânăr și este extrem de grav ca lideri locali, care ar trebui să înțeleagă și să susțină misiunea teatrului de a aduce în discuție teme importante ale societății contemporane, să intervină într-un mod atât de brutal și complet nejustificat. Este o practică extrem de periculoasă, Teatrul Tineretului nefiind nici prima și, probabil, din păcate, nici ultima instituție care trece prin asemenea incidente. Imixtiunea politicului reprezintă un precedent periculos și o amenințare pentru libertatea artistică și pot avea consecințe foarte grave pentru tot mediul artistic românesc. Ne exprimăm solidaritatea față de doamna Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului, față de colectivul Teatrului Tineretului Piatra Neamț și față de echipa artistică a spectacolului „98% Decizia corectă”!

Scrisoarea este semnată de 47 de menageri de teatre publice din România printre care Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul “Regina Maria” din Oradea și Teatrul Național Cluj-Napoca.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE