Home / Agricultura / Agricultura – o prioritate social-democrată. Susținem producătorii locali

Agricultura – o prioritate social-democrată. Susținem producătorii locali

Distribuie

Agricultura s-a bucurat de o importantă atenție în Guvernarea PSD 2017-2019, iar rezultatele s-au văzut. Dacă ar fi să amintim câteva, acestea ar fi: clasarea pe locul 1 în UE la producția de porumb și floarea soarelui (2019), alocarea unui buget cumulat de 60 de miliarde acestui sector, de la 9 miliarde în 2016 la 23 miliarde în 2019, intrarea în conturile fermierilor a peste 10,8 miliarde de euro, bani europeni, și creșterea cu 26% a cifrei de afaceri din agricultură în perioada 2017-2019.

Pentru perioada 2021-2024, PSD propune, ca soluții pentru agricultura românească, următoarele: finanțare justă și eficientă, utilizarea tuturor surselor de finanțare disponibile: buget național, fonduri europene, credite, alte surse de finanțare, securitate alimentară, produse proaspete pe masa fiecărui român și procesarea în țară a materiei prime, durabilitatea activităților agricole, venituri sigure pentru fermieri, investiții durabile, sprijin pentru tinerii fermieri, programe pentru fiecare sector de activitate.

În acest scop sunt formulate cinci direcții strategice, și anume: susținerea corectă și eficientă a sectorului agroalimentar, investiții durabile în sectorul agroalimentar, producerea hranei suficiente și de calitate pentru români, consolidarea producției autohtone pentru asigurarea veniturilor stabile, cadru legislativ coerent, care să susțină activitățile din sectorul agroalimentar.

”Roșia de la țară nu se compară cu cea din mall, așa cum smântâna adevărată e cea pe care o iei cu lingura de pe laptele tocmai prins. Voi alege întotdeauna producătorul local, produsele locale și inițiativa locală. Voi alege întotdeauna să cumpăr de la vecinul meu, chiar dacă roșia nu este perfectă; e, cu siguranță, mai sănătoasă și mai gustoasă. Producătorii locali au nevoie de susținere acum, mai mult decât oricând, iar PSD are soluții. În programul de guvernare social-democrat propunem Programul național „Produse Proaspete în fiecare casă”, care să fie furnizate prin intermediul unei aplicații inteligente. Considerăm că produsele românești de calitate trebuie să ajungă pe masa românilor, inclusiv pe cea a persoanelor vulnerabile, de aceea ne gândim la distribuirea mărfurilor din programele existente către școli, spitale, unităti militare, așezăminte sociale, persoane vulnerabile. Ne dorim, bineînțeles, fermieri puternici și vom stimula asocierea producătorilor locali, creșterea și plata la timp a subvențiilor din agricultură, susținerea tinerilor din mediul rural și înființarea piețelor asociative pentru produsele obținute în sectorul agricol”, a declarat Dumitrița Gliga, antreprenor și președinte interimar al PSD Mureș.

“Una dintre problemele grave cu care se confruntă fermierii și care generează pierderi uriașe an de an este distrugerea recoltelor de animalele sălbatice. PSD crede că este nevoie de reducerea controlată a efectivelor de mistreți la o limită care să nu pericliteze siguranța activităților agricole. Nu este singura prevedere destinată situațiilor excepționale, pentru că ne dorim, în aceeași măsură, îmbunătățirea legislației privitoare la aplicarea stării de forță majoră în agricultură.”

Teodor Vultur, primar Lunca

“Zona montană am credința că poate fi mai bine valorificată prin investiții durabile. Această idee a mea se suprapune foarte armonios cu optica PSD care încurajează activitățile în zona montană și își dorește susținerea dezvoltării de centre de colectare lapte, lână, fructe de pădure, a stânelor montane și de centre de procesare carne și lactate”,

Dinu Ciobotă, primar Stânceni

“Ultimii ani ne-au dovedit că se schimbă clima, iar seceta e un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, chiar și în Mureș. Pentru gestionarea corectă a apei, PSD vine cu mai multe soluții: asigurarea apei până la plantă în anii cu riscuri majore de secetă, pentru care este estimat un buget de 500 de milioane de lei în 12 luni, extinderea, reabilitarea sistemului de irigații pentru acoperirea a 3,3 milioane de hectare, care să fie dezoltat în patru ani dintr-un buget de 2,7 miliarde de euro, cu finanțare europeană. Cu siguranță, vom sprijini în continuare un management corect al apei prin perdele de protecție, utilizarea apelor de suprafață, tehnologii eficiente cu apă puțină, creșterea calității apei și dezvoltarea sistemului de antigrindină și creștere a precipitațiilor.”

Dorel Vancea, primar Șăulia

”Fermierii din Ardeal se confruntă cu problema terenurilor fărâmițate, ceea ce nu le permite să lucreze suprafețe mari și astfel trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a fi productivi și competitivi. În același timp, o altă problemă este legată de comasarea acestor parcele și de intabularea lor. PSD are în vedere adoptarea unui cadru legislativ coerent privind arendarea, achiziția și comasarea terenurilor agricole cu protejarea investițiilor.”

Vasile Boer, primar Voivodeni

“Am înființat în 2020, la Viișoara, prima cooperativă energetică din România. Proiectul e gândit să producă energie timp de opt luni, anual, din energie solară și patru luni, prin biomasă. Acum, PSD propune acordarea de granturi pentru sisteme fotovoltaice, prin susținerea instalării de panouri solare pentru producerea energiei electrice, granturi pentru stații de biogaz, prin susținerea construcției unor asemenea stații pentru producerea energiei electrice.”

Ovidiu Stoica, primar Viișoara

“Suntem conștienți că e un an dificil pentru agricultura românească, generată de criza sanitară pe care o traversăm. De aceea, fermierii au nevoie de suport, iar PSD a elaborat mai multe programe de sprijin temporar, astfel încât să susținem investitorii pentru menținerea locurilor de muncă, să acordăm ajutor de stat zootehniei, să subvenționăm cu 50% achiziția de sămânță certificată pentru anul agricol 2020-2021 și a crescătorilor de animale din zona montană. Vrem să acordăm un sprijin guvernamental direct, de 1.000 de euro/hectar pentru sectorul vitivinicol, unde județul Mureș are un mare potențial de dezvoltare, și subvenții producătorilor prin programul „Distilarea de criză.”

Daniel Maxim, fermier Adămuș

“Cred că a venit timpul pentru consolidarea producției autohtone care să genereze venituri stabile. Așa cum a sprijinit până acum fermierii, PSD a pregătit și pentru anii următori programe de susținere a agriculturilor. Pachetul propus prevede acordarea unei subvenții până la 80% pentru dobânda la creditele pentru achiziția de terenuri agricole și a unei subvenții până la 90% pentru dobânda la creditele pentru creșterea spațiilor protejate. Bugetul estimat a fi alocat acestui sprijin pentru finanțarea creditelor merge până la 50 milioane de euro/an.”

Mihai Morar, fermier Suseni

“Zootehnia românească ocupă un onorant loc cinci în Uniunea Europeană, de aceea sprijinirea crescătorilor de animale rămâne o prioritate. Ne dorim să sprijinim crescătorii de animale care livrează produse la abatoarele românești cu o greutate minimă specifică și susținem înființarea de ferme de reproducție în zootehnie, prin acordarea unui ajutor de stat.”

Florin Culcear, fermier Ungheni

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de SC Agridor SRL, tiraj 2.000 de exemplare, Cod Mandatar Financiar 11200020)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.