Home / Administratie / “Bătălia” pentru 200 de milioane de lei la Târgu Mureș

“Bătălia” pentru 200 de milioane de lei la Târgu Mureș

Situația datoriilor și a obligațiilor de plată viitoare ale municipalității târgumureșene, care se cifrează la 135 de milioane de euro, nu este roz, însă cuantumul acestora poate fi redus, potrivit informațiilor furnizate azi de către primarul Soós Zoltán.

“Majoritatea reprezintă obligații financiare viitoare pentru buget. Vrem să atragem atenția asupra riscurilor semnificative pe care un nivel ridicat al angajamentelor legale de plată le poate crea pentru buget, în ceea ce privește onorarea cererilor de plată la timp, din cauza unor sume insuficiente în bugetele anuale, și accentuează expunerea financiară a bugetului. Practic, este o amanetare a bugetelor viitoare. Scopul acestei analize este tocmai să eliminăm contractele neperformante și să rămână doar contractele și proiectele care, într-adevăr, sunt în beneficiul orașului. Fiind vorba de peste 500 milioane, eu cred că cel puțin 200 de milioane de lei vom putea reduce, dar sperăm că și mai mult, toate contractele neperformante sau care nu aduc un beneficiu primăriei o să încercăm să renunțăm la ele”, a explicat edilul șef.

Din totalul de 550 de milioane de lei, contractate prin acorduri cadru, credite de angajament și fonduri europene, 40% îl reprezintă proiectele cu finanțare europeană, deci aproximativ 220 de milioane de lei.

“Parțial, ele sunt acoperite din fonduri europene, dar trebuie să luăm la cunoștință că la foarte multe proiecte europene, rata de cofinanțare nu este de 10%, ci la unele 70% – 80%, deci datoria din aceste contracte o să fie mai mare decât 400 milioane bugetul primăriei. Trebuie să vedem dacă putem accesa alte fonduri care sunt cu finanțare de 80-90%, pentru că împrumuturi cu 30% fonduri europene înseamnă împrumuturi ineficiente și, mai ales, trebuie să prioritizăm investițiile în oraș. Până în momentul de față nu au fost investiții în infrastructură, care este cea mai mare problemă a orașului, și trebuie să avem cât se poate de multe investiții pentru realizarea celor două centuri de Nord și de Sud ca să deblocăm orașul care anul viitor, sigur, o să aibă probleme semnificative după ce Autostrada Transilvania se va lega de Gheorghe Doja”, a precizat Soós Zoltán.

Unde s-au dus banii

Mare parte din suma de 550 de milioane de lei se regăsește în foarte multe izolări, anvelopări de blocuri, Weekend 2, câteva construcții de drumuri etc. Despre ultimele, Soós Zoltán a spus că: “sunt niște acorduri cadru pe asfaltări fără vreun scop anume, s-au cheltuit sute de milioane pe aceste asfaltări, iar rezultatele cred că le vedem cu toții. Din păcate, nu avem niciun pod nou, niciun drum ocolitor nou în Târgu Mureș și trebuie să regândim puțin structura acestor investiții inutile și să orientăm aceste investiții pe drumuri”.

Lucrările care sunt executate deja vor fi verificate, iar dacă situațiile și procesele verbale coincid, vor fi plătite facturile.

Soós Zoltán a mai amintit de o sumă de 6 milioane de lei care ar trebui achitată în următorii doi ani pentru parcurile de joacă, construite fără autorizație.

“Unul dintre contractele, să zicem interesante sau, mai degrabă, înspăimântătoare, sunt contractele care se referă la terenurile de joacă, ridicate anul acesta, mai în tot orașul Târgu Mureș, fără autorizație de construire. Ele nu corespund nici unei cerințe legale în ceea ce privește siguranța acestor terenuri de joacă, neavând procese verbale, cantități, nu știm cine a dat ordinul de începere. Acum a început intrarea în legalitate, măcar să obțină autorizația de construire. Vor costa bugetul local cam 6 milioane de lei, care vor fi plătite în următorii doi ani, în cazul în care toate deconturile vor corespunde cu oferta inițială, cu contractele și, evident, după asta vom putea vorbi despre plata acestor lucrări, dacă toate condițiile legale se vor întruni. În caz că nu, rămâne ca executantul să dea în judecată primăria și dacă câștigă, prin decizie judecătorească să plătim, ulterior, aceste costuri”, a precizat acesta.

Ca o primă măsură, firmele au fost amendate pentru a începe acțiunea de intrare în legalitate.

Iar în final, pentru o imagine mai aproape de realitate, am făcut și un calcul pentru a observa care e situația datoriilor și a obligațiilor de plată viitoare. Concret, în situația în care nu luăm în calcul fondurile europene, și se renunță la contractele neperformante vorbim de o sumă ușor mai redusă, undeva în jurul a 90 de milioane de euro.

Dacă scădem 200 de milioane de lei cât speră primarul Soós Zoltán să reducă din angajamente și alte 220 de milioane care vin din fonduri europene, presiunea reală viitoare se cifrează la 130 de milioane de lei, la care adaugăm 108 milioane de lei, obligațiile de plată ajunse la scadență. Un total de aproape 250 de milioane de lei, mai bine de jumătate din bugetul anual al Târgu Mureșului, însă o cifră nu liniștitoare, dar ușor mai exactă.

Ligia VORO

Sursa foto: Soós Zoltán

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Comunicat de presă – Extinderea și modernizarea școlii primare Șoard

60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share