Home / Politic / Revalorizarea profesională a românilor din țară și diaspora

Revalorizarea profesională a românilor din țară și diaspora

Distribuie

Prea mulți români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, conform tuturor sondajelor. Eu nu intenționez să verific dacă este sau nu așa, ci să identific motivele care generează astfel de concluzii, pentru a le putea remedia.

Consider că resursa umană este cea mai prețioasă avuție a țării noastre și trebuie tratată corespunzător. Suntem responsabili să construim un mediu în care cetățenii se simt confortabil și își pot atinge potențialul. Această abordare poate fi extinsă în orice arie de interes, educație, economie sau siguranță națională.

Trebuie să reconstruim valoarea referențială a muncii. În ultimii treizeci de ani, generațiile tinere s-au confruntat cu un paradox care le-a marcat evoluția: li s-a repetat constant că: „Dacă ai carte, ai parte!”, dar au fost înconjurați și bombardați de exemple contrare, reducând valoarea socială sau prestigiul unor meserii și punându-se accent doar pe răsplata financiară a muncii. De aceea, trebuie să promovăm profesionalismul, să identificăm modele de urmat în toate domeniile și să reoferim prestigiul social unor meserii consacrate.

Consider că România are mare nevoie de o astfel de analiză și abordare, deoarece ne confruntăm cu o criză majoră în câmpul muncii și trebuie să identificăm cât mai rapid o formulă de oprire a procesului de „brain drain”. Rapiditatea cu care un număr foarte mare de români a decis să se stabilească în afara granițelor, pentru a-și clădi o nouă viață, ar trebui să ne dea serios de gândit.

În acest context, apreciez că acum, mai mult decât oricând, România are nevoie de implicarea diasporei. Activitatea mea profesională mi-a permis să intru în contact cu multe comunități de români din afara granițelor, fapt ce mi-a oferit posibilitatea de a le înțelege provocările și nevoile. Deși probabilitatea de a reuși să ne convingem cetățenii să se întoarcă în țară este una minimă, șansele de a-i implica direct într-un proces amplu de reconstrucție a țării sunt foarte mari. Dezvoltarea unui cadru adecvat poate facilita contribuția activă a diasporei românești la economia țării, poate genera exemple și modele de urmat pentru societatea noastră și poate contribui la îmbunătățirea imaginii României peste hotare.

Așa cum România are nevoie de o nouă abordare în materie de resursă umană, la fel au și partidele politice. La o scară mult mai mică, un partid politic reprezintă o mini-societate în care sunt internalizate și promovate anumite valori. Diversitatea membrilor oricărui partid contribuie în mod direct la calitatea dezbaterilor tematice. De aceea, consider și încurajez implicarea politică a oricărui cetățean interesat de soarta țării noastre, indiferent de reședință, vârstă sau sex.

Îmi doresc să contribui la estomparea inegalităților sociale, considerând că toți cetățenii ar trebui să beneficieze de aceleași șanse de reușită. Evident, fiecare își va croi propriul drum în viață, dar este foarte important să fie la poziția de start, la fluierul de început. Sunt conștientă că o astfel de țintă este foarte greu de atins, dar merită încercat.

Îmi doresc o societate incluzivă bazată pe corectitudine politică.

Dumitrița Gliga,

Antreprenor și președinte interimar PSD Mureș

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de SC Agridor Media SRL, prin www.zi-de-zi.ro, Cod Mandatar Financiar 11200020)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.