Tradiție pro-occidentală și pragmatism în politica externă Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 547 Vizualizări

Tradiție pro-occidentală și pragmatism în politica externă

”Ca principiu fundamental, politica externă a României – rezultat al abordării consensuale în plan intern – trebuie să fie coerentă, predictibilă și bazată pe trei piloni fundamentali: substanțierea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului României în NATO și consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Angajamentele noastre, ale social-democraților, țin cont de dimensiunea economică a politicii externe, motiv pentru care ne vom canaliza spre atragerea de investiții străine, promovarea exporturilor cu înalt nivel de valoare adăugată și crearea de locuri de muncă.

Un obiectiv strategic rămâne ca, până în 2022, să aderăm la OCDE, iar la OSCE să câștigăm o nouă președinție.

Suntem preocupați și de extinderea tematică a triunghiului de la Weimar (Germania – Franța – Polonia) cu România, de înființarea unui nou format pe axa Latină a Uniunii Europene (Franța, Italia, Spania, Portugalia, România) și ”reinventarea” Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie în zona economică, științifică, academică și de cercetare. Marea Britanie rămâne un partener strategic crucial pentru România și NATO.”

Dumitrița Gliga, antreprenor și președinte interimar PSD Mureș

“Politica externă a României trebuie să aibă o orientare ireversibil occidentală și pro SUA. Aceasta ne asigură credibilitate în raport cu Uniunea Europeană, securitate prin statutul nostru de membru NATO și garanția păstrării unor standarde de democrație specifice acestor state.

Relația cu Republica Moldova trebuie să fie una privilegiată, de susținere deplină, mai ales în urma virajului decisiv proeuropean pe care această țară l-a făcut după alegerea doamnei Maia Sandu în funcția de președinte.

Cu Rusia și China, relația României trebuie să fie una pragmatică, menită să cultive interesul economic pe care îl poate avea România în aceste zone importante din punct de vedere geostrategic.

În paralel, trebuie făcute eforturi pentru a recâștiga influența României în zonele din Orient, în care relațiile economice și educaționale au o lungă tradiție, dar care au fost drastic diminuate în ultimii ani prin decizii și declarații neinspirate.”

Prof. dr. Leonard Azamfirei

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de SC Agridor Media SRL, prin www.zi-de-zi.ro, Cod Mandatar Financiar 11200020)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE