Home / Cultură / 30 noiembrie – Ziua Sfântului Andrei

30 noiembrie – Ziua Sfântului Andrei

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie, acesta fiind fratele lui Petru și unul din cei 12 apostoli, fiind considerat apostolul românilor.

Numele Andrei provine din greaca veche, însemnând bărbăție și curaj. Deoarece era pescar, Sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor, iar în România, el este considerat a fi cel care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul românesc, mărturie fiind toponimele din zona Dobrogei unde se consideră că a locuit o vreme, iar drept dovadă avem Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei.

,,Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost”, se menționează pe pagina web www.crestinortodox.ro.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Noaptea Sfântului Andrei este considerată un fel de Halloween românesc, deoarece se consideră că în această noapte spiritele celor stinși din viață se amestecă printre oameni, iar pentru a se proteja de spiritele răuvoitoare, românii se apără cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

O altă superstiție presupune că în această noapte, lupii se transformă în vârcolaci și vorbesc cu grai de om, pornind la vânătoare după oameni rătăciți.

Pentru a se proteja de spiritele rele, oamenii agață usturoi prin casă și ung cu usturoi toate locurile prin care ar putea pătrunde spiritele. De asemenea, tot în această zi se întorc cu gura în jos toate vasele din casă, iar în apa și mâncarea animalelor se varsă agheasmă și se pune busuioc.

Nu în ultimul rând, o altă superstiție le are în vedere pe fetele care vor să se mărite, și care își pun sub pernă busuioc pentru a-și visa ursitul, iar cele care știu deja pe cine vor drept soț, așteaptă până la miezul nopții când întorc un ulcior cu gura în jos și lasă câțiva cărbuni încinși în fundul acestuia, în timp ce rostesc o incantație care să le cucerească definitiv ursitul. Totodată, se spune că fata care va ține în mână două lumânări aprinse și va privi într-un pahar cu apă care conține o verighetă sfințită de cununie va vedea cum arată bărbatul sortit.

Cel mai comun obicei este reprezentat de oamenii care pun grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta din anul viitor, precum și cât de prosperă va fi familia în anul care urmează.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei!

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Va începe școala fizic din 8 februarie ?

În cursul zilei de joi, 14 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Palatul …