100 de ani de presă românească la Târgu Mureș (1920-2020) Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 635 Vizualizări

100 de ani de presă românească la Târgu Mureș (1920-2020)

Presa în limba română din Târgu Mureș aniversează în acest an Centenarul, prin împlinirea a 100 de ani de la  apariția primei publicații independente românești la Târgu Mureș, „Ogorul”, la 3 noiembrie 1920.

Înaintea acestui debut jurnalistic propriu-zis,Târgu Mureşul a fost, paradoxal, un oraş fără presă românească, dar cu gazetari activi, care, în lipsa unor publicații locale, colaborau la gazetele românești existente în alte zone ale Transilvaniei şi în Vechiul Regat. Iar apariția „Ogorului” în 1920 a înregistrat un preambul în anul 1913, prin publicația „Românul târnăvean”, care apărea la Diciosânmărtin (azi Târnăveni), pe atunci reședință a județului vecin Târnava Mică, publicație care acoperea într-o oarecare măsură și actualitatea din Târgu Mureș.

Publicația „Ogorul” a apărut timp de un an și jumătate, din noiembrie 1920 până în aprilie 1922, ca mai toate gazetele perioadei interbelice, confruntate cu dificultăți financiare. A înregistrat 60 de numere, iar după ediția din 10 aprilie 1922 și-a încetat apariția, fără explicații. Dar existența sa a scris prima pagină a presei mureșene, oferind jurnalisștilor mureșeni de azi un reper important.

Conținutul informativ și educativ

Profilul editorial al „Ogorului” a conturat de la început orientarea tradiţionalistă şi naţionalistă a publicaţiei, de concepţie poporanistă, reflectată într-un stil manifest, marcat de componenta creştină şi de cea educativă. Gazeta se concentra pe problematica revigorării economice în urma războiului, prin promovarea cooperaţiei şi prin susţinerea reformei agrare, precum și pe nevoia de informare și educare a cititorilor, printr-un efort complementar celui desfășurat în epocă de școală și biserică.

Publicaţia apărea ,,în fiecare miercuri sub îngrijirea unui Comitet de redacţie”, iar coordonatorii demersului editorial erau Simion Gocan, Ion Buzea și Vladimir Nicoară. Personalitatea care a imprimat o dinamică deosebită publicaţiei a fost redactorul-şef Simion Gocan, care semnează adesea editorialul primei pagini. Simion Gocan cumula funcţiile de director al Liceului ,,Al. Papiu-Ilarian” (1), secretar al Societăţii de Arte Grafice ,,Ardealul” – filiala Târgu-Mureș (2) (calitate în care iniţiază alături de un comitet deschiderea primei tipografii şi librării româneşti a oraşului) şi pe aceea de director al Despărţământului Târgu-Mureş al ASTREI (3). Probabil că ar fi putut avea un rol şi mai important în viaţa culturală a comunităţii locale dacă nu ar fi părăsit oraşul la sfârşitul anului 1921, pentru a deveni director regional al învăţământului secundar la Oradea (4).

Actualitate și literatură

„Ogorul” atribuia un rol major literaturii.

Teodor Megieşan publică poezie aproape în fiecare număr, alături de Victor Lazăr, Ioniţă Suciu, Ilisie Pogăcianu, A. Bârseanu, V. Muntenescu, V. Teodorescu. Nici proza nu era neglijată, în paginile gazetei apărând în rubrica de foileton Foiţa autori precum Victor Ion Popa, Vultur Poiană, Ioan Buzea, Teodor Megieşan sau Septimiu Popa, ultimul cu un rol mai pregnant în economia publicaţiei, în domenii precum cultura şi religia.

Se remarcă, în ciuda tonului naţionalist al publicaţiei, aplecarea acesteia către încurajarea comunicării interculturale, prin publicarea unor traduceri din literatura maghiară. Între alţi semnatari, profesorul Ioan Bozdog şi Teodor Libeg trata probleme de învăţământ, iar Gh. Manolescu scria despre agricultură, alături de Gavril Branea. La rândul lor, Ştefan Leon şi prof. Simeon Zehan abordau chestiuni de economie, iar Haralamb Ionescu se ocupa de istorie.

Primii gazetari mureșeni

După apariția „Ogorului”, prima generație a gazetarilor mureșeni a reușit să dezvolte presa locală, mai ales în anii ‘30.

Acești primi gazetari ai Târgu Mureșului interbelic nu făceau însă gazetărie în fiecare zi şi nu trăiau din presă. Ei erau, în fapt, scriitori la ziar, adică intelectuali activi în cele mai diverse domenii, care, pe lângă activitatea de bază, găseau timp să scrie și la gazete, convinși de rolul acestora în viața târgumureșenilor și de contribuția lor la creșterea publicului cititor de presă românească.

Angela PRECUP

Explicații:

(1) – Societate sportivă română în Târgu Mureş, în Ogorul, Târgu Mureş, anul II, nr. 19, 11 mai 1921, p. 3.

(2) – Societatea de arte grafice ,,Ardealul” Filiala Târgu Mureş, în Ogorul, Târgu Mureş, anul II, nr. 20, 18 mai 1921, p. 2.

(3) – Ştiri din ţară, în Ogorul, Târgu Mureş, anul II, nr. 36, 28 septembrie 1921, p. 3.

(4) – Ibidem.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE