Home / Cultură / Muzeul Etnografic „Anton Badea”, omagiu adus Zilei Naționale a României

Muzeul Etnografic „Anton Badea”, omagiu adus Zilei Naționale a României

Distribuie

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a ținut să marcheze Ziua Națională a României  cu ajutorul fotografiei,  prin intermediul unei expoziții online.

„Expoziția dedicată zilei de  1 Decembrie cuprinde 12 fotografii ce provin de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Acestea  surprind  principalele momente de importanță istorică, ce au reprezentat pașii spre Marea Unire: imagine cu delegația care a participat la București reprezentată de – Episcopul E. Hosu, episcopul Miron Cristea, ulterior patriarhul Romaniei, Vasile Goldis, Alexandru Vaida Voevod, G. Brediceanu, imagine cu Catedrala Unirii din Alba Iulia unde a avut loc încoronarea, imagine cu rezoluția și proclamația Unirii, imagine cu sfințirea drapelului național la Viena, când a început retragerea trupelor române din armata Imperiul Austro-Ungar, imagine cu intrarea Regimentului 5 Vânători al armatei române în Alba Iulia, imagine cu delegația ardelenilor care au înaintat actul Unirii la București Regelui Ferdinand, imagine cu lucrările de construcție de la Biserica Încoronării din 7 septembrie 1921, imagine cu reprezentanții satului Galtiu la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, aspecte de la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, imagine cu episcopul Iuliu Hossu citind rezoluția Adunării, imagine cu Proclamația unirii tuturor românilor”, afirmă reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

Expoziția este însoțită și de o prezentare a contextului istoric care a dus la actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

„Marea Unire s-a înfăptuit în decursul anului 1918. Aceasta a început prin proclamarea Unirii Basarabiei cu România, de către Sfatul Țării, care a proclamat inițial Basarabia – Republica Democratică Moldovenească, a votat independența republicii la 24 ianuarie, iar la 27 martie a votat unirea Basarabiei cu România. A doua etapă a Marii Uniri a constituit-o unirea Bucovinei la 28 noiembrie 1918 prin alegerea Comitetului Național Român la Cernăuți, care a organizat un Congres General al Bucovinei unde s-a votat unirea Bucovinei cu România. Românii din Transilvania și-au revendicat și ei dreptul la autodeterminare natională, au format Consiliul Național Român Central, acesta a convocat pentru 1 decembrie 1918 o mare adunare românească la Alba -Iulia. Au participat 1228 de delegați aleși din toate localitățile și o sută de mii de români veniți din toate părțile să-si exprime adeziunea la unire. Unirea de la 1 decembrie 1918 a fost expresia voinței tuturor românilor și a rămas cel mai important moment din istoria Românei”, se arată în prezentarea Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

(A. Z.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.