Home / Administratie / Fonduri pentru teste rapide anti-COVID la Reghin

Fonduri pentru teste rapide anti-COVID la Reghin

Distribuie

Consilierii reghineni au fost convocați miercuri, 25 noiembrie, la prima ședință ordinară a noului Consiliu Local, având pe ordinea de zi 20 de proiecte de hotărăre și punctul ”Diverse”.

 Transmisii live, dar nu pe Facebook

 Primul proiect supus aprobării a fost legat de aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local al municipiului Reghin. Consilierii liberali au propus ca și amendament posibilitatea transmiterii live a ședințelor de Consiliu Local prin intermediul rețelelor de socializare, cerință respinsă de consilierii UDMR, PSD și ALDE.

Márk Endre, primarul municipiului Reghin

„Pe toată durata campaniei dar și acum, am fost de acord cu o transparență a tot ceea ce facem. La fel și în ce privește transmisiunile ședințelor live, cu precizarea că acestea să se facă nu pe căi social media, Facebook sau YouTube, ci pe site-ul Primăriei Reghin, locul unde vom transmite live toate ședințele Consiliului Local”, a precizat Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

 Bani pentru Spitalul Municipal

Alt proiect supus spre aprobare a vizat rectificarea bugetului general al Municipiului Reghin pe anul 2020. Aici, consilierii locali au aprobat alocări de fonduri pentru Spitalul Municipal Reghin în vederea achiziționării testelor anti-COVID.

Dr. Emilia Marcoci, managerul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin

„Pentru Compartimentul de Primiri Urgențe am achiziționat un număr de teste care sunt folosite pentru trierea pacienților. Sunt teste cu o marjă mare de siguranță. Din ce am achiziționat, testele rapide pentru antigene au ieșit pozitiv, lucru confirmat ulterior și prin metoda Real-Time PCR. Aceste teste rapide ne ajută în ce privește triajul pacienților”, a precizat dr. Emilia Marcoci, managerul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

1.588 de burse pentru elevi

Consilierii au mai aprobat cuantumul și numărul de burse acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Reghin în anul școlar 2020- 2021. Este vorba de 1.588 de burse din care 14 burse de performanță (100 de lei/ lună), 1.350 de burse de merit (75 de lei/ lună), 32 de burse de studiu (50 de lei/ lună) și 192 de burse sociale (40 de lei/ lună).

În cadrul ședinței a fost aprobată rezilierea contractului de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri și operarea stației de transfer Reghin, componente ale serviciului de salubrizare al județului Mureș nr. 831 din 27 martie 2019, zona 4 Reghin.

Gabriela Koos, șeful Departamentului de Monitorizare și Control din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș

„Consilierii mai vechi cunosc faptul că municipiul Reghin, alături de celelalte 101 UAT-uri din județ, a semnat contractul de asociere în 2011 prin care a acceptat să facă parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolet Mureș, pentru a pune în aplicare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. În cursul anului 2019 a fost scoasă la licitație zona 4 din care face parte și Reghinul, adjudecată de către operatorul SC Sylevy Salubriserv. Noi am avut ca și sarcină să urmărim îndeplinirea obligațiilor contractuale ale acestui operator. Aproape 90% din procesele verbale de monitorizare sunt de neconformitate, fapt pentru care operatorul a fost atenționat în dese rânduri să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Acesta nu s-a conformat, sens în care am fost nevoiți să emitem o notificare de îndreptare prin care solicităm să-și îndelineacă obligațiile contractuale întocmai cum prevede contractul. Conform acestuia, au 90 de zile trebuie să încerce să-și îndeplinească obligațile contractale. Operatorul nu s-a conformat, fapt pentru care la finalul celor 90 de zile am înaintat către aceste UAT-ururi hotărârea prin care solicităm rezilierea contractului cu acest operator. El nu-și îndeplinește obligațiile contractuale, fapt pentru care am fost nevoit să facem acest pas”, a precizat Gabriela Koos, șeful Departamentului de Monitorizare și Control din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș.

Facilități la impozitul pe clădiri

Consilierii reghinei au mai aprobat acordarea de facilități fiscale pentru persoane fizice/ juridice prin reducerea impozitului anual pe clădiri și respectiv scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri nerezidențiale, datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare, pentru construcții aparținând Municipiului Reghin, dacă în perioda pentru care s-a instituit starea de urgență și/ sau alertă, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARSCoV-2, au fost obligați, potrivit legii, să își intrerupă total activitatea economică. Mai exact, este vorba de reducerea impozitului anual pe clădiri cu 50% pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică propie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau alt timp de dontract pentru desfășurarea unor activități economice, dacă în perioada pentru care s-a instaurat starea de urgență sau alertă, au fost obligați să-și întrerupă activitatea.

Printre proiectele care au primit votul consilierilor se numără cele privind prelungirea termenului de închiriere a locuințelor pentru tineri, construite și date în exploatare prin programele derulate de ANL și aprobarea liniei de gardă cu caracter provizoriu la Secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin în scopul asigurării supravegherii permanente a pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Modificări în Consilii de Administrație

Nu în ultimul rând, au fost aleși reprezentanții Consiliului Local al Municipiului Reghin în Consiliile de Administrație la unitățile de învățământ cu personalitate juridică din municipiul Reghin după cum urmează:  Școala Gimnazială „Augustin Maior”: Makkai Alpár Árpád (UDMR), Raul Ioan Sabău (PNL), Marius-Sorin Sabău (PNL), Grădiniția cu Program Prelungit nr. 5: Demeter Maria (UDMR), Katherina-Anabella Holircă (PNL), Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”: Dragoș Pui (PSD-ALDE), Mihai-Dan Fărcaș (PNL), Liceul Tehnologic „Petru Maior”: Nagy András (UDMR), Nagy Ferenc Attila (UDMR), Școala Gimnazială „Florea Bogdan”: Makkai Alpár Árpád (UDMR), Stelian-Doru Cătană (PNL), Grădinița cu Program Prelungit nr. 4: Dragoș Pui (PSD-ALDE), Katherina-Anabella Holircă (PNL), Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”: Tudor Veronka (UDMR), Dan Dorul Rus (PSD-ALDE), Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”: Demeter Maria (UDMR), Ovidiu Marian (PSD-ALDE), Oana Nicușan (PNL) și Școala Generală Nr. 4 Apalina: Nagy Ferenc Attila (UDMR).

De asemenea, s-a aprobat Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin din care vor face parte consilierii Kelemen Szabolcs (UDMR), Dan Dorul Rus (PSD-ALDE) ca și membri titulari, respectiv Zsigmond Zsolt (UDMR) și Mihai-Dan Fărcaș (PNL), membrii supleanți.

Consilierii au mai aprobat membrii Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Municipal ”Avântul” Reghin, respectiv Zsigmond Zsolt (UDMR) – președinte și Marius Sabău (PNL), Ovidiu Marian (PSD-ALDE) – membrii, precum și componența Comisiei de circulație rutieră de pe raza administrativ teritorială a municipiului Reghin: Nagy András (UDMR), Ovidiu Marian (PSD-ALDE), Florin Moldovan (PNL), și cea a Comisiei locale de ordine publică a municipiului Reghin: Kelemen Szabolcs (UDMR), Dragoș Pui (PSD-ALDE) și Gabriel Toncean (PNL).

Alin ZAHARIE

 

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.