Educație și cercetare. Finanțare justă și eficientă Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 542 Vizualizări

Educație și cercetare. Finanțare justă și eficientă

Soluțiile PSD pentru educația românească urmăresc dialogul: elevi – părinți, studenți și profesori, punerea accentului pe elev/student, modernizarea arhitecturii curriculare/programelor școlare – armonizarea materiei în funcție de piața muncii și finanțarea justă și eficientă.

În domeniul CERCETARE – DEZVOLTARE – INOVARE, Programul de guvernare 2021-2024 este centrat pe dezvoltarea unui ecosistem de inovare la nivel național, susținerea dezvoltării de proiecte strategice CD și susținerea dezvoltării de proiecte strategice CD.

“La fel ca Sănătatea, și Educația beneficiază de același tratament în care prioritatea este doar clamată. Cu un PIB de 2,7% alocat educației, în scădere față de anul trecut, din nou pe ultimul loc în UE, așteptăm performanță… Plătită de unde? Vrem universități în clasamente internaționale, dar bugetul alocat cercetării este infim, doar de 0,2% din PIB. Diferența față de sectorul medical este că în educație nu există consecințe explozive ale subfinanțării. Dar efectele pe termen lung sunt dramatice. Criza sanitară este dublată de o criză educațională, de o generație sacrificată, consecința unui sistem în care povara educației este pusă prea mult pe părinți, în care profesorii sunt sufocați de lucruri formale și în care elevii învață de-a valma aceleași lucruri care le stimulează memoria și nu gândirea, care nu le pune în evidență personalitatea, ci rezistența intelectuală. Nu trebuie să inventăm ceva, ci doar să vedem cum au făcut alții mai bine decât noi. Soluțiile PSD pentru Învățământul Superior urmăresc accesul echitabil la învățământ universitar de calitate și întărirea rolului instituțiilor de învățământ superior în societate, inclusiv prin contribuția la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă până în 2030.”

Prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș

“Educația de calitate trebuie să devină prioritate națională! Indiferent de culoarea politică, suntem obligați, lideri locali și naționali, să punem viitorul copiilor noștri pe primul loc! Ca manager de școală privată am avut contact cu multe paliere ale sistemului de învățământ, dar văd lucrurile și din perspectiva părintelui, cu un băiat la școală și unul la grădiniță. Voi face tot ce îmi stă în putere să sprijin inițiativele venite direct din mediul educațional. Acolo sunt specialiștii în care am eu încredere. Sistemul online de învățământ a devenit o prioritate națională și voi interveni activ alături de colegii mei în legiferarea noii platforme educaționale. Soluțiile PSD pentru Învățământul Preuniversitar sunt: acces echitabil la educație, susținerea capitalului uman din educație, modernizarea arhitecturii curriculare și responsabilitate publică – participarea cadrelor didactice, a elevilor şi părinţilor la guvernanţa unităţilor de învăţământ.”

Dumitrița Gliga, antreprenor și președinte interimar PSD Mureș

“Chiar dacă nu a fost votat de studenți, PSD, aflat la guvernare, a mărit bursele studenților și, la fel ca alte măsuri, decizia nu a fost luată în scop electoral, ci pentru că acesta este crezul Stângii.

PSD vizează, în Programul de guvernare 2021-2024, promovarea și respectarea valorilor fundamentale în învățământul superior: autonomie, libertate academică și integritate, participarea studenților și a cadrelor didactice la guvernanța instituțiilor de învățământ superior, responsabilitatea publică. Ne dorim pentru anii următori un învățământ superior de calitate, flexibil și inovativ, centrat pe student și adaptat la cerințele impuse de progresul tehnologic.”

Conf. dr. Corneliu Florin Buicu

“Criza pandemică ne-a arătat neajunsurile și limitele școlii românești care trebuie să se upgradeze la secolul XXI în care trăim. De aceea, PSD, prin programul “Şcoli Inteligente Pentru Copii Inteligenţi”, consideră necesară modernizarea învățământului. Modernizare care poate fi implementată prin: achiziția de laptop-uri sau tablete cu abonament la internet, conectarea școlilor la internet, digitalizarea resurselor educaționale, înființarea unui canal YouTube educațional și accesul gratuit la educație pentru toți elevii din România, prin TVR Educațional.”

Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș

„M-am implicat activ în modernizarea unităților de învățământ de pe raza comunei Deda, conștientă fiind că astfel sprijinim generațiile viitoare și contribuim la educarea acestora. De aceea, mă bucur că PSD urmărește înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16,00, oferind astfel elevilor, pe lângă programul şcolar, şi posibilitatea de a servi o masă caldă şi de a participa la activități de aprofundare, remediale şi extracurriculare, la decizia școlii, în funcție de specificul comunității. Într-o societate îmbătrânită, cred că finanțarea a 1.750 de noi creșe și unități after-school poate ajuta la încurajarea natalității în România.”

Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

“Reprezint o comunitate cu multe familii defavorizate, ale căror copii abandonează școala sau ale căror risc de abandon școlar e ridicat. Propunerea PSD de a asigura burse minime pentru elevi e o măsură palbabilă de a pune o stavilă acestui fenomen. Concret, propunerile sunt acordarea unei burse sociale lunar, care să reprezinte 40% din salariul minim net pe economie, adică 550 lei/lună. Sunt prevăzute, apoi: bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie – 450 lei/lună; bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie – 470 lei/lună;bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie – 500 lei/lună. Suntem preocupați, în același timp, de copiii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați, pentru care propunem acordarea bursei de asistenţă socială, în cuantum de 1.000 lei/lunar, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.”

Claudiu Pătrușel, primarul comunei Zagăr

“Este timpul să intensificăm participarea cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor la guvernanţa unităţilor de învăţământ, de aceea propunem ca elevii şi părinții să fie reprezentanți cu drept de vot la nivelul CA al Inspectoratului Școlar Județean. Apoi, este necesară credibilizarea ARACIP prin implicarea partenerilor sociali, a reprezentanţilor structurilor asociative, ale autorităţilor publice locale, a elevilor şi a părinţilor. Salut, de asemenea, propunerea privind feedback-ul semestrial al elevilor privind evaluarea personalului didactic și transparentizarea cheltuielilor unităților de învățământ.”

Ovidiu Oltean, primarul comunei Tăureni

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de SC Agridor Media SRL, prin www.zi-de-zi.ro, Cod Mandatar Financiar 11200020)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE