Home / Invatamant / INTERVIU. Proiect de rector: Primul Spital Universitar din România prinde contur la Târgu Mureș

INTERVIU. Proiect de rector: Primul Spital Universitar din România prinde contur la Târgu Mureș

Distribuie

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade”, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei este un vizionar, un profesionist care vede “the big picture” în dezvoltarea universității. Astfel, după modelul marilor universități din lume, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș va înființa primul spital universitar din România, cu specialități deficitare nu doar în Târgu Mureș, ci la nivel național, încorporând cele mai noi metode terapeutice și cele mai bune soluţii de tehnologie medicală. Spitalul este o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic ”Novum Forum”, pentru înființarea căruia s-a depus documentația necesară pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit Prof. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș și inițiatorul proiectului, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: La UMFST Târgu Mureș s-a creat spațiul și cadrul necesar unde să se adauge valoare și creativitate în medicina modernă. Universitatea se va alinia marilor universități din lume, care au propriul spital, și va construi de la zero un spital universitar. Cum a luat naștere ideea acestui proiect și în ce stadiu de implementare se află?

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: Înființarea unui Spital universitar reprezintă un proiect prioritar pentru UMFST Târgu Mureș. Existența unui spital clinic universitar al unei universități este o practică general întâlnită la nivel internațional, explicația fiind misiunea implicită a unei universități de medicină. Alături de partea de îngrijire medicală propriu-zisă, spitalul universitar permite realizarea unei pregătiri practice mai eficiente și temeinice a studenților, masteranzilor, doctoranzilor și rezidenților universității, sporește competitivitatea în cadrul activităților de învățământ și de cercetare științifice, promovează calitatea şi creşte eficienţa sistemului de învăţământ superior medical și vizibilitatea internaţională.

În centrul universitar Târgu Mureș, infrastructura medicală capabilă să susțină învățământul medical este subdimensionată. Dacă în anul 1989 erau aproximativ 1.000 de studenţi la programele din domeniul Sănătate, astăzi, doar la aceste programe sunt peste 7.500 studenți, inclusiv studenţi internaționali, la care se adaugă peste 3.500 de rezidenţi, în condițiile în care infrastructura medicală este identică cu cea din anul 1989. În prezent, în Târgu Mureș sunt două spitale publice: Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Județean, la care se adaugă Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, acestea totalizând un număr de 2.481 paturi. Din aceste motive, a devenit foarte dificilă asigurarea realizării stagiilor de practică la patul bolnavului în cele două spitale din Târgu Mureş. Situația a devenit cu atât mai acută în perioada pandemiei, în ceea ce privește asigurarea învățământului medical. Totodată, nu există nici cadrul necesar pentru efectuarea unor studii clinice şi a unor cercetări medicale avansate, nefiind asigurate condițiile necesare în acest sens. Se cunosc însă performanțele medicale ale Centrului medical Târgu Mureș în numeroase domenii: cardiologie, transplant cardiac, medicină de urgență, chirurgie, imagistică medicală etc., performanțe care însă sunt limitate astăzi de infrastructura existentă.

Rep.: Va avea o anumită specificitate, o nișă de adresabilitate? Daca da, despre ce este vorba?

L.A.: Prin înfiinţarea acestui nou spital se urmăreşte realizarea unor servicii medicale moderne. Serviciile care vor fi puse la dispoziția populației de către Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” vin să completeze oferta de servicii medicale oferite de spitalele publice din județul Mures, mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş dar și la nivel național, precum și în cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică. Aceste domenii vor deveni și elemente de suport pentru instruirea studenților și a rezidenților.

Rep.: Ce va însemna acest spital pentru medicina mureșeană și cum se va integra în spațiul medical românesc? V-ați gândit și la modul de funcționare? Cum se va face finanțarea serviciilor? Ce personal medical specializat va lucra aici, de unde?

L.A.: Universitatea de Medicină și Farmacie, cum e cea din Târgu Mureș, are nevoie de o bază medicală de instruire a studenţilor, a rezidenţilor și de tratament performant, care să îi aparţină și să fie la dispoziţia întregii comunităţi. Din acest motiv cred că un pas mare în dezvoltarea orașului este înfiinţarea unui spital clinic universitar care să încorporeze cele mai noi metode terapeutice, cele mai bune soluţii de tehnologie medicală, astfel încât Târgu Mureșul să continue să rămână în topul îngrijirilor medicale de performanţă din România.

Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va asigura bolnavilor o îngrijire mai bună, studenților o pregătire superioară și medicilor un loc de muncă potrivit competențelor pe care le au. Finanțarea Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” se va asigura din surse proprii, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din bugetele programelor naționale de sănătate publică, precum și alte surse legal constituite.

Rep.: Spitalul universitar este elementul central al unui parc tehnologic cu centre de testare în ceea ce privește producția de tehnologie medicală. Puteți oferi mai multe detalii despre parcul tehnologic?

L.A.: În Consiliul de Administrație al UMFST Târgu Mureș, s-a aprobat proiectul care vizează crearea Parcului Științific și Tehnologic „Novum Forum – University Science and Technology Park” în cadrul căruia se va înființa Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”. În cadrul acestui parc tehnologic vor exista în prima etapă o structură de incubare și accelerare tehnologică – Tech incubator (în care vor fi efectuate activități de cercetare fundamentală și industrială, transfer de cunoștințe, introducerea rezultatelor pe piață prin transfer tehnologic) și Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”, structură în cadrul căreia se va realiza, pe lângă activitatea medicală, transferul rezultatelor activităților de cercetare industrială și vor fi realizate activități de dezvoltare experimentală, testare și validare în condiții de activitate clinică reală.

Rep.: Parcul tehnologic va fi dezvoltat în colaborare cu parteneri internaționali? Într-un interviu anterior aminteați că doriți să vă aplecați mai puternic asupra relației cu mediul privat performant, care face producție dar și cercetare, și ați lansat invitația de colaborare către mai multe companii importante de tehnologie medicală.

L.A.: Suntem în acest moment în mai multe discuții cu firme și companii internaționale, pentru a le aduce în acest parc tehnologic. Unele dintre ele au reprezentare în România, în alte zone geografice, dar nu și în Târgu Mureș. Există și firme românești performante și lucrăm la o strategie de dezvoltare de start-up-uri în aceste domenii, găzduite în această structură nou creată. Există interes în această privință pentru că existența universității în structura sa actuală reprezintă de fapt bazinul ideal de recrutare de resurse umane atât de necesare oricărei dezvoltări de business.

Proiect complex

Spitalul Clinic Universitar va asigura servicii medicale de performanță, suport pentru procesul de învățământ destinat studenților, masteranzilor și doctoranzilor, pregătire medicală pentru medicii rezidenți. Va crea cadrul potrivit pentru studii clinice și va reprezenta mediul de testare și implementare a serviciilor și tehnologiilor pentru o medicină modernă, respectiv aparatură și instrumentar inovativ, procedee și terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor de ultimă generație, a ideilor inovative a echipelor de studenți și cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants.

Parcul Universitar Științific și Tehnologic ”Novum Forum” este un proiect complex, fiind singurul de acest fel depus spre finanțare în Regiunea Centru, iar în prezent se așteaptă evaluarea documentației pentru finanțare.

Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri:

  1. Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”, ce cuprinde Clinical Lab și Living Lab, respectiv
  2. Incubator Tehnologic și de Afaceri

CLINICAL LAB: va fi pregătit pentru a putea realiza activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea Universității, mai ales în domenii deficitare în spitalele publice din Mureş: chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.

LIVING LAB: în acest departament se vor desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare aferente dezvoltării experimentale/testării/validării de produse și servicii inovative cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical – pacienți, personal medical, furnizori de tehnologie, companii de farmaceutică, IMM-uri din domeniul medical.

TECH INCUBATOR: Incubator Tehnologic și de Afaceri. Clădirea va fi amenajată și dotată precum un centru de date pentru a putea deservi trei categorii de părți interesate:

  1. cercetători ai Universității sau alte universități și entități de cercetare,
  2.  startup-uri și spin-off-uri, care dezvoltă noi servicii și produse în domeniile de specializare inteligentă ale parcului.
  3. IMM-uri sau corporații din domeniul tehnologiilor medicale, al serviciilor medicale și al farmaceuticii ce desfașoară în parc activități de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic pe perioade medii – lungi (3-5 ani).

A consemnat Arina TOTH

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.