Calm și pace la votul din Mureș până acum, spune IPJ Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 346 Vizualizări

Calm și pace la votul din Mureș până acum, spune IPJ

Procesul de votare a început fără probleme în toate cele 570 de secții de votare din județul Mureș. Până la acest moment nu au fost sesizate incidente care să afecteze desfășurarea votului.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procesului electoral în județul Mureș, peste 800 de efective ale structurilor teritoriale din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv forțe ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureş, Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureş, Punctului de Poliţie de Frontieră Aeroport Târgu Mureş, precum și ale altor structuri M.A.I. din județ, sunt angrenate astăzi în activități specifice, cum ar fi: paza secțiilor de votare constituite, asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea unor incidente și evenimente negative. Totodată, forțele de ordine acționează permanent pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Pentru intervenția efectivă la incidentele semnalate, forțele de ordine angrenate în paza și protecția secțiilor de votare sunt sprijinite de patrulele de poliție și jandarmi, aflate în dispozitivul curent de intervenție care își desfășoară activitatea în zonă și de către echipe operative, pregătite să intervină la nevoie.

Până la această oră, în județul Mureș, nu au fost sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte normele de protecție impuse și să poarte în mod corect masca de protecție.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.

De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară – pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE