Home / Invatamant / FOTO: Au început Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș!

FOTO: Au început Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș!

Distribuie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș organizează, începând de luni, 7 decembrie, până vineri, 11 decembrie, sub egida aniversării a 75 de ani de la înființarea Universității – UMFST 75, Zilele Universității, un eveniment cu tradiție la care participă întreaga comunitate academică.

Amplu program de activități

Evenimentul cuprinde un program amplu de manifestări ştiinţifice, educaționale, sociale, culturale și artistice.

„Activități științifice, simpozioane și workshop-uri, manifestări culturale, lansări de carte sau de aplicații smart, inaugurări ale unor obiective de investiții și intervenții ale unor invitați de renume internațional, toate vor alcătui un program bogat, desfășurat, de această dată, preponderent online”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Laborator tehnic Hirschmann

Ziua de luni, 7 decembrie, a debutat cu evenimentul de inaugurare a laboratorului tehnic Hirschmann, realizat în parteneriat cu compania Hirschmann Automotive TM. Acest laborator este o continuare a strategiei Universității de a dezvolta parteneriate cu companii care au activități relevante în domeniile în care Universitatea derulează programe de studii.

Înființarea Laboratorului Hirschmann a însemnat preluarea unei săli de către companie, amenajarea ei într-un spațiu modern de laborator și dotarea ei cu echipamente tehnico-didactice de ultimă generație specifice domeniului de producție Hirschmann, pe care studenții și cadrele didactice le vor folosi în activitățile de laborator.

Centru nou de învățare prin simulare la Facultatea de Medicină Dentară

Tot luni a avut loc inaugurarea noului centru de învățare prin simulare al Facultății de Medicină Dentară, dezvoltat prin reabilitarea și modernizarea compartimentului de simulare convențională și care se bazează pe utilizarea tehnologiilor digitale de simulare 3D, oferind soluții integrate pentru educația stomatologică modernă și realizând trecerea de la intruirea preclinică a studenților la pregătirea clinică.

Au fost achiziționate patru echipamente Planmeca complet digitale, replica perfectă a unor unituri dentare performante, care oferă oportunități deosebite atât pentru predare, cât și pentru învățare. Simulatoarele au la bază un concept unic de învățare incluzând instrumente avansate – de la unități de simulare și software până la controlul centralizat al infecțiilor și dispozitive de imagini 2D și 3D. Finanțarea a fost asigurată în cadrul proiectului ROSE Sim3DPrint și din venituri proprii Universității.

„Pentru studenții facultății noastre, am inaugurat astăzi un spațiu didactic generos și foarte modern, dezvoltat prin reabilitarea și modernizarea compartimentului de simulare convențională care a funcționat și până acum. Au fost achiziționate 4 echipamente Planmeca complet digitale, replica perfectă a unor unituri dentare performante, care oferă oportunități deosebite pentru predare și învățare. Noua sală de simulare și sala de instruire, alături de compartimentului de radiologie, dotat la începutul anului 2019  cu un tomograf computerizat ProMax 3D (CBCT), întregesc zona dedicată activităților didactice de simulare stomatologică. Acest ansamblu educațional, inagurat astăzi, constituie imaginea celui mai modern centru de simulare în medicina dentară din țara noastră”, a transmis conducerea Facultății de Medicină Dentară.

Totodată, au mai avut loc următoarele webinarii educative: „Fiecare copil merită o poveste”, la care au participat un număr de 58 de studenți de la programul de licență Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, precum și cadrele didactice care susțin activitati la acest program de studii; „PLATINO – Soluție de accelerare a inovației (demonstrații U2B Open Innovation Lab)” și „Ortobiologia- tratamentul regenerativ în ortopedie”.

Conferinţa Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori

Ziua de marți, 8 decembrie, a început cu cea de-a 13-a ediție a Conferinţei Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori, un eveniment organizat Şcoala Doctorală din cadrul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat a UMFST.

Conferinţa Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori s-a desfășurat online prin intermediul Microsoft Teams. Programul ştiinţific a abordat teme  de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, informatică, inginerie şi management.

Potrivit Școlii Doctorale, această manifestare ştiinţifică reprezintă pentru participanţi o excelentă oportunitate de colaborare, networking, lărgirea orizontului ştiinţific şi nu în ultimul rând, pentru doctoranzi, de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare în cadrul unei manifestări ştiinţifice. În prezent, există în Universitatea noastră echipe de cercetare interdisciplinare, flexibile şi dinamice ale căror lideri sunt modele pentru tinerii doctoranzi cât şi pentru studenţi. Pe lângă laboratoarele de cercetare cu aparatură modernă din cadrul facultăţilor, Centrul Avansat de Cercetare Medicală și Farmaceutică reprezintă un exemplu de infrastructură de cercetare de înaltă calitate la nivel internaţional, fiind un centru de referință în țară.

Cu prilejul acestei manifestări, doctoranzii universității au prezentat 75 de lucrări științifice în cele 7 sesiuni paralele și au audiat cursuri specifice pregătirii lor avansate. Totodată, au fost premiate cele mai valoroase articole publicate în anul universitar 2019-2020, articole ISI cu cel mai mare factor de impact ca prim-autor ale doctoranzilor.

„Intervenția profesorului George Banu, de la Universitatea Sorbona din Paris, membru de onoare al Academiei Române, a fost o remarcabilă infuzie de cultură care ne-a adus un pas mai aproape de normalitatea de care ne este tuturor atât de dor. Momentul aniversar UMFST-75 a fost marcat de doamna conf. univ. dr. Corina Teodor, care a evocat istoria universitară și valorile multiculturalismului din Târgu Mureș. Cu această ocazie, au fost anunțate premiile de excelență în cercetarea doctorală acordate în fiecare an de UMFST”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Webinarii științifice interactive

Tot marți, Departamentul Drept și Administrație publică al Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST a organizat un webinar științific cu tema „Protecția mediului – încotro?”, la care au participat specialiști din domeniul mediului, și anume: Gabriela Badea, inginer chimist, auditor de mediu, expert legislație de mediu, și ing. Dănuț Ștefănescu, director executiv al Agenției pentru protecția mediului Mureș.

Ziua a continuat cu workshop-ul „Research opportunities in tissue engineering and regenerative medicine”, susținut de prof. dr. Dan Simionescu, Doctor Honoris Causa UMFST, cunoscut drept creatorul inimii de plastic, o personalitate științifică recunoscută pe plan mondial, implicată în medicina regenerativă și cercetarea pentru tratamentele bolilor degenerative cardiovasculare, ortopedice și ale sistemului nervos, folosind propriile studii și invenții.

Webinarul „Rolul expertizei fiscale juridice în litigiile și disputele fiscale” s-a adresat masteranzilor Facultăţii de Economie și Drept și a prezentat răspunsuri la întrebările acestora legate de litigiile și disputele fiscale care pot apărea pe parcursul desfășurării activității unei persoane juridice, între organul de control fiscal și companie, în urma unei inspecții fiscale. S-au prezentat factorii care pot genera litigii și dispute fiscale și soluțiile legale.

Totodată, au mai avut loc webinariile „Chirurgie ortopedică asistată cu sistemul robotic Mako SmartRobotics: prezentarea tehnologiei” și „Achiziţii verzi. Legislaţie, actualităţi şi tendinţe?”.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept”

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a efectuat joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.