Home / Business / ”Îmi fac casă” versus ”Îmi cumpăr casă”

”Îmi fac casă” versus ”Îmi cumpăr casă”

Distribuie

Deși tot mai mulți mureșeni își doresc o casă și să se mute de la bloc, puțini sunt cei care își pot îndeplini visul. Asta pentru că parcelele mici de terenuri s-au vândut deja iar pe piață au rămas doar terenuri mari ca suprafață. Persoanele fizice nu doresc sau nu-și permit achiziționarea unui teren de 1 hectar sau peste un hectar doar pentru o simplă gospodărie.

De partea cealaltă, vânzătorii nu vor să dezmembreze mai ales că birocrația din România dă bătai de cap oricui. Concluzia este că vânzătorii pot vinde aceste terenuri mari doar dezvoltatorilor imobiliari. Asta înseamnă că vor vinde greu sau foarte greu. Asta mai înseamnă că vânzătorii vor vinde sub prețul pieței doar pentru că nu sunt foarte mulți dezvoltatori imobiliari în Mureș.

De partea cealaltă, cumpărătorii vor fi obligați să cumpere casele construite de dezvoltatori, în condițiile lor, cu materialele pe care le aleg și pe suprafața care le va aduce cel mai mare profit. În aceste condiții, întrebarea vine firesc: ce se poate face pentru ca un om de rând să își poată achiziționa un teren pentru a-și construi o casă așa cum își dorește? Merită? Pentru toți acești oameni am creat un ghid în 5 pași.

1. Nu cumpărați niciodată singur un teren. Apelați la agențiile imobiliare. Majoritatea agenților din piață nu percep comision de la cumpărător. Asta înseamnă că nu va costa nimic. În schimb primiți servicii neprețuite și ca un exemplu lansez o întrebare: Cum ar fi ca la o lună după ce ați cumpărat terenul să descoperiți că pe sub el trece o conductă de gaz și deci nu puteți construi nimic? Groaznic, nu? Sfatul meu: apelați la un agent, dar pentru numele lui Dumnezeu, apelați la un agent care face asta full-time, care are un sediu și un portofoliu!

2. Pregătiți-vă să plțtiti prețul corect pentru terenul care vă place! Nu-l mai găsiți mâine. Asta v-o spun din experiență personală și profesională. Cum spuneam și mai devreme, oferta de terenuri accesibile nu e foarte mare.

3. Vânzătorii ar trebui să ia în calcul parcelarea terenurilor. Ar vinde mai repede și mai scump. Pe cât posibil și aceștia ar trebui să lucreze cu agențiile imobiliare. Da, meseria de agent imobiliar e mult mai complexă decât crede lumea. Un agent vă poate ajuta cu persoanele de contact, cu prețuri, cu un topograf bun sau alte informații prețioase. Iar agentul este plătit doar dacă își face treaba și numai după ce proprietarul încasează.

4. Pregătiți-vă sufletește și financiar pentru multe studii, vizite la topograf, arhitect, primării etc. Asigurați-vă că aveți echipa potrivită pentru execuția casei, că aveți resurse financiare și timp. Alternativa ar fi să cumpărați ceva semifinisat de pe piață. Da, vă va costa mai puțini bani dacă o construiți singuri dar trebuie implicare maximă.

Faceți calcule! Refaceți calculele. Calculați materialele, finisajele, manopera, adăugați cheltuielile neprevăzute. Calculați distanța până la școală, până la market, până la prieteni. Sunt foarte multe persoane care au vândut imediat după ce au terminat construcția doar pentru că nu și-au putut adapta stilul de viață la noua locuință. Asigură-te că vrei cu adevărat să te muți la casă. Până la urmă nici viața la bloc nu e chiar atât de rea.

Ionuț MĂRIAN

Consultant imobiliar – Prestimob Târgu Mureș

www.prestimob.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.