Home / Invatamant / Educație media pentru liceeni

Educație media pentru liceeni

Distribuie

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, au anunțat vineri, 4 decembrie, parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, un prim pas al acestei colaborări fiind reprezentat de introducerea programului ,,Predau educație media – Laboratorul de educație  și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu stat școală – pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri, un număr de minim 480 de cadre didactice care predau Limba și literatura română la nivel liceal vor fi formate și certificate  printr-un program conceput în acest scop, se vor instrui în domeniul media inspectorii școlari pentru limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil; se va operaționaliza o platformă de educație media pentru profesori și elevi, care va include instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online și va fi elaborat un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

Prin programul ,,Predau educația media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii vor dobândi abilități de gândire critică, cu ajutorul cărora vor putea să deconstruiască mesaje media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul este înscris în aria generală ,,Media and Information Literacy” a UNESCO și în prioritățile Comisiei Europene.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Andreea ȚIȚIU

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noutăți despre ”Novum Forum”, viitorul Parc Universitar Științific și Tehnologic al UMFST Târgu Mureș

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş a anunțat recent, în data de 2 aprilie, 2024, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.