Home / Sanatate / 10 informații înșelătoare despre vaccinarea anti-COVID

10 informații înșelătoare despre vaccinarea anti-COVID

Distribuie

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus bate la ușă, prilej cu care tot mai multe informații, atât pro, cât și contra au început să circule printre oameni. La data de 12 noiembrie, pe listele publicate de Organizația Mondială a Sănătății, existau 48 de vaccinuri candidate, aflate în etape de evaluare clinică și alte 164 de vaccinuri aflate în etape de evaluare pre-clinică.

Drept urmare, reprezentanții Guvernului României au întocmit un material informativ în care prezintă un top al principalelor 10 informații înșelătoare referitoare la vaccinarea anti-COVID-19.

,,Companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor”

Aceasta este informația care deschide lista, iar drept răspuns, ni se spune că vaccinurile candidate împotriva COVID-19 se află în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul, aflându-se sub mare supraveghere a autorităților de reglementare. Se dorește ca pericolele să pot fi descoperite la timp, iar în ceea ce privește vaccinarea propriu – zisă, niciun vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente din domeniu. De asemenea, în Uniunea Europeană, vaccinarea se va face doar cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare.

,,Datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate”

În cazul acestei afirmații, ni se spune că autoritățile de reglementare evaluează doar datele brute, individuale, nu și rapoartele finale ale companiilor, iar în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale, pentru a se asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

,,În România se va folosi un vaccin care nu este autorizat”

Probabil  informația răspândită cel mai des în mediul online, este ,,desființată” spunându-se că fiind stat membru al Uniunii Europene, România nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului sau de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Un alt lucru de menționat este faptul că legislația națională nu permite importul de produse medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață.

,,Vaccinarea va fi obligatorie”

O altă informație care a circulat la greu pe rețelele sociale este că vaccinarea va fi obligatorie, iar dacă te opui, vei suporta anumite consecințe. Însă, suntem informați că vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară, și nu obligatorie. Într-adevăr, se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.

,,Cetățenii români vor fi ultimii vaccinați”

O altă informație falsă, întrucât conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, la care și România a aderat, ni se spune că de îndată ce un vaccin va primi aprobarea Autorității Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

,,România plătește mai mulți bani pentru vaccinarea împotriva COVID-19 decât alte state europene”

Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene menționate anterior, după ce un vaccin va primi aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil la același preț în toate statele Uniunii Europene.

,,Vaccinarea se va face pe pile”

Probabil cea mai ,,românească” expresie, însă, vaccinarea se va face respectând categoriile care au prioritate și care au fost menționate în strategia de vaccinare  împotriva COVID-19. Principalul scop în România este reducerea morbidității și a mortalității generate de infectarea cu coronavirus și tocmai de aceea, pentru a menține capacitatea de asistență medicală din partea sistemului public de sănătate și pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 asupra societății, dar și a economiei, vaccinarea se va face conform etapelor și criteriilor stabilite.

,,Vaccinarea se va face cu Armata și Poliția”

Să trăim s-o vedem și pe asta. Vaccinul va fi administrat doar de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop. Într-adevăr, prin parteneriat cu Ministerul Sănătății, MAPN și MAI, vor asigura o parte din resursele logistice necesare derulării unei campanii de vaccinare de o asemenea amploare, dar, vaccinul va fi administrat doar de personal calificat. Așadar, nu ne va prinde poliția sau armata cu forța pe stradă să ne vaccineze.

,,Politicienii se vaccinează înaintea cetățenilor”

Vaccinarea se va realiza în trei etape, respectând grupurile stabilite în funcție de următoarele criterii: principiile de etică și echitate socială, criteriile epidemiologice, care să permită o flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local în funcție de evoluția infecției în teritoriu; criterii medicale – impactul infecției cu coronavirus la nivel individual și colectiv, în funcție de riscul de infecție, riscul de evoluție severă și deces cauzat de infecție și riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor. Alte criterii sunt reprezentate de activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice și pot fi prioritizate și subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate și disponibilitatea vaccinurilor.

Grupurile prioritate în campania de vaccinare sunt reprezentate de personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu COVID-19 și personalul din alte domenii cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Grupurile prioritare s-au elaborat în concordanță cu documente emise de către Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, în urma unor consultări realizate cu 19 țări din Europa și după ce s-a analizat situația existentă în România.

,,Românii își vor cumpăra singuri vaccinul”

O ultimă informație înșelătoare este aceea privind costul vaccinului. Reprezentanții Guvernului României ne transmit că vaccinarea împotriva virusului SARS-COV-2 este gratuită și voluntară, realizându-se fără niciun cost din partea persoanelor care vor fi vaccinate.

Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.