Home / Luduș / Cum au votat ludușenii

Cum au votat ludușenii

Distribuie

Duminică, 6 decembrie, ludușenii cu drept de vot au fost chemați la cele 11 secții de votare amenajate la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, la Căminele culturale din cartierele Gheja și Roșiori, precum și în unitățile de învățământ din oraș.

Prezența alegătorilor la urne s-a încadrat în procentajul realizat la nivel județean și național, cauzele absenteismului fiind cunoscute: lehamintea oamenilor fața de prestația oferită de politicieni și teama de dușmanul public numărul 1, COVID-19.

PSD, cel mai votat partid

Trecând la rezultatele concrete ale scrutinului remarcăm faptul că PSD a repetat victoria obținută la alegerile locale din acest an. Cu 29,52% la Camera Deputaților (1.189 de voturi) s-a clasat pe primul loc, următorii fiind PNL cu 743 de voturi (18,45%), UDMR cu 667 de voturi (16,56%), Alianța USR PLUS cu 526 de voturi (13,06%), AUR cu 381 de voturi (9,46%), PMP cu 169 de voturi (4,20%) și Pro România cu 110 de voturi (2,73%). La categoria „Altele” s-au înregistrat 182 de voturi (4,52%). Au fost anulate 61 buletine de vot (1,51%).

Aceeași ordine în clasament s-a înregistrat la alegerile pentru Senat. PSD s-a clasat pe primul loc cu 1.172 de voturi (29,02%), urmat fiind de PNL cu 777 de voturi (19,24 %), UDMR cu 694 de voturi (17,19%), Alianța USR PLUS cu 518 de voturi (12,83%), AUR cu 442 de voturi (10,95%), PMP cu 134 de voturi (3,32%) și Pro România cu 120 de voturi (2,97%). La categoria „Altele” s-au numărat 120 de voturi (2,97%). Au fost anulate un număr de 61 de buletine de vot (1,51%).

Preferința generală a votanților pentru PSD este ilustrată prin faptul că la 10 secții de votare din cele 11 social-democrații s-au clasat pe primul loc, excepția fiind înregistrată la Căminul Cultural din cartierul Roșiori, acolo unde populația este preponderent maghiară și, desigur, pe primul loc s-a clasat UDMR.

O altă constatare este scorul bun obținut de AUR, o surpriză pentru toată lumea, având în vedere scorurile obținute la recentele alegeri locale, 437 de voturi (247 pentru Consiliul Local și 190 pentru primar). Acum, după o campanie electorală de zi cu zi dusă în direct cu alegătorii, sau prin intermediul rețelelor de socializare, AUR a primit 823 de voturi (381 la Camera Deputaților și 442 la Senat), aproape dublu față de alegerile locale. Față de partidele „mari” care s-au rezumat la o campanie electorală mai mult decât modestă, AUR a fost mai aproape de alegătorul simplu. De analizat, de meditat și de urmat.

Dar, până la alegrile din anul 2024 este timp suficient pentru toate partidele să elaboreze strategii potrivite oamenilor și vremurilor de atunci și bineînțeles să facă mai mult pentru oameni și pentru țară.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.