Noi molecule introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 492 Vizualizări

Noi molecule introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite

Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că în urma ședinței din data de 4 decembrie, executivul a aprobat hotărârea privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru aprobarea listei care cuprinde denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

,,Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, leucemii și limfoame, aplazie medulară, pacienți cu boli autoimune, afecțiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienți cu transplant”, se menționează în comunicat.

Cele mai multe dintre medicamentele de pe listă, un număr de 29, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluși în programele naționale de sănătate pentru oncologie, tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA, programul național de boli neurologice, programul național de diabet zaharat, cel de boli rare și sepsis, programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană pentru transplantul medular, transplant de cord, hepatic, renal, transplant combinat de rinichi și pancreas și transplant de celule pancreatice.

,,Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecțiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generație introduse în listă sunt destinate pacienților cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 pentru medicamentele incluse necondiționat, fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru  și de la data de 1 februarie 2021, pentru medicamentele incluse condiționat de încheierea contractelor cost – volum/cost – volum – rezultat, și pentru medicamente incluse necondiționat, dar cu impact bugetar.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE