Home / Invatamant / Ghid de informare anticorupție pentru liceeni lansat în Mureș

Ghid de informare anticorupție pentru liceeni lansat în Mureș

Distribuie

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție, miercuri, 9 decembrie, a fost lansat ghidul de informare pentru elevii din liceu, intitulat ,,Gândesc, Vorbesc și Acționez Pro-Integritate”, conceput sub forma unui îndrumar, care va face parte din proiectul de predare a educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.

Detalii despre ghid

Ghidul a fost elaborat, în premieră pentru România, de către Serviciul Județean Anticorupție Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș și conține o serie de articole care vor contribui la creșterea gradului de informare a tinerilor în gestionarea situațiilor cotidiene, fiind tipărit în 1.250 de exemplare, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al SC Herlitz România SRL.

Conform informațiilor furnizate de către reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Mureș, ,,la elaborarea temelor și-au adus aportul atât structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la nivel local, cât și profesori de specialitate din cadrul Universității ,,Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș”.

Ghidul invită elevii la cunoaștere și autocunoaștere, ajutând la integrarea în explicații a unor situații reale, la integrarea conceperii de exerciții și sarcini experiențiale proprii. Totodată, dă posibilitatea profesorilor să faciliteze elevilor construirea cunoașterii și experimentarea cognitivă.

,,Reamintim faptul că 9 decembrie reprezintă, în simbolistica Organizației Națiunilor Unite, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Corupției, fenomen care, alături de terorism, traficul de droguri și crima organizată, erodează sistematic eforturile întreprinse în direcția estompării nocivității acestei forme de criminalitate. Corupția, fie că se manifestă sub forma unor acte sistematizate și profund elaborate, fie că se produc spontan, fără nicio pregătire prealabilă, rămâne același fenomen cu implicații grave, care afectează încrederea societății în instituțiile publice”, au transmis reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Mureș.

Intoleranță față de faptele de corupție

De la înființare și până în prezent, Direcția Generală Anticorupție (DGA), în colaborare cu celelalte instituții de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire și combatere a corupției, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-și aducă contribuția atât instituțiile statului, cât și cetățenii, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unui funcționar public în fapte de corupție.

,,Cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, DGA își reafirmă intoleranța față de faptele de corupție și încurajează un comportament corect care să corespundă moto-ului nostru instituțional ,,Integritate pentru credibilitate”, au mai transmis reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție Mureș.

Cetățenii pot sesiza faptele de corupție la Call-Center anticorupție 0800-806.806, la numărul de telefon/fax al Serviciului Județean Anticorupție Mureș 0265-202.354, prin e-mail: petitii.dga@mai.gov.ro sau la sediul din Târgu Mureș, situat pe strada Mihail Kogălniceanu, numărul 14.

Alexandra HAJA

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.