Home / Invatamant / INTERVIU SPECIAL. Alexandra Pop și Andreea Dula, performere în arta oratoriei

INTERVIU SPECIAL. Alexandra Pop și Andreea Dula, performere în arta oratoriei

Distribuie

Alexandra Pop este elevă în clasa a XI-a A la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, specializarea matematică-informatică, bilingv engleză. Tânăra a pășit în cadrul Mindbusters Debate Club odată cu începutul clasei a IX-a. Alexandra consideră că dezbaterile au devenit piatră de hotar pentru entitatea ei actuală, dezvoltându-i abilitățile de comunicare și insuflându-i dragoste pentru cuvânt.

Coechipiera sa, Andreea Dula, este elevă în clasa a XI-a C la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, specializarea științe ale naturii intensiv engleză. Tânăra face parte din clubul de dezbateri al colegiului de la începutul clasei a IX-a, descoperind în cadrul acestuia o pasiune covârșitoare pentru oratorie. Andreea consideră că prin intermediul clubului de dezbateri s-a format temelia pasiunii sale pentru uman, pentru exprimare a gândurilor. Astfel, dezbaterile i-au guvernat sinele în alegerea căii de urmat în viitor.

Prin urmare, având în comun limba engleză, cele două eleve decid să formeze o echipă, participând la concursul ,,Black Sea Tournament 2020”, care a presupus o sesiune de dezbateri în această limbă.

Reporter: Înscrierea la concursul ,,Black Sea Tournament 2020” a fost din proprie inițiativă?

Alexandra Pop și Andreea Dula: Propunerea de a participa în această competiție a fost lansată în interiorul grupului de dezbateri Mindbusters Debate Club de la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian” de către profesorul nostru coordonator, domnul Pop Radu. Astfel, am participat două echipe în cadrul competiției „Black Sea Tournament”. Cealaltă echipă, formată din Găbureac Diana și Androne Larisa, a jucat de asemenea excepțional, calificându-se în sferturi.

Rep.: Care au fost etapele concursului?

A.P. și A.D.: Competiția s-a desfășurat pe 21 și 22 octombrie. Prima zi reprezenta etapa preliminară a concursului, iar pe parcursul ei toate echipele au participat la trei dezbateri. Departajarea, respectiv calificarea în sferturile de finală, s-a realizat pe baza numărului de meciuri câștigate și a punctajului obținut. A doua zi, procesul de selectare a avut loc prin intermediul rundelor eliminatorii, adică, după întâlnirea dintre două echipe, doar cea câștigătoare înainta în următoarea etapă. Astfel, am reușit să trecem cu succes de aceste meciuri, avansând până în „Marea Finală”.

Rep.: Care au fost temele pe care le-ați abordat în perioada de pregătire?

A.P. și A.D.: Perioada de pregătire a fost una relativ scurtă comparativ cu cea a altor turnee la care am participat. Principalele aspecte abordate au fost particularitățile acestui format de dezbateri în limba engleza, numit „Public Forum Debate”, întrucât amândouă eram mult mai familiarizate cu modelul „World Schools Debate”, tipic competițiilor din România. Așadar, aceasta nu a fost doar o ocazie excelentă de a ne dezvolta abilitățile oratorice, ci și de a ieși din zona de confort, jucând un meci nu numai aproape cu totul nou și diferit, ci și într-o limbă străină. Moțiunea propusă a fost „On balance, social media benefits society”, astfel am discutat pe larg aspectele pozitive și negative ale rețelelor de socializare, încercând să aprofundăm această temă.

Rep.: Având în vedere perioada epidemiologică, cum s-a desfășurat pregătirea?

A.P. și A.D.: Pregătirea cazurilor a fost făcută integral prin intermediul platformelor online precum Zoom și Google Classroom. Astfel, amândouă am căutat cât mai multe informații și am construit împreună argumentele pro si contra privind moțiunea dată, întâlnindu-ne în mediul virtual, în conferințe video. În momentul în care găseam un material de sprijin relevant precum: articole din presă, studii ale unor universități prestigioase, ori chiar statistici referitoare la rețele de socializare, le partajam via WhatsApp, astfel încât pregătirea noastră să fie cât mai eficientă.

Rep.: În perioada de pregătire, cine au fost persoanele care v-au coordonat?

A.P. și A.D.: Dorim să le mulțumim pentru sprijinul acordat coordonatorilor noștri, domnii profesori Briena Stoica și Radu Pop. Aceștia ne-au fost alături pe toata perioada pregătirii, încurajându-ne constant în ceea ce privește dezvoltarea ideilor proprii, adaptându-se și ei la acest nou format. Suntem profund recunoscătoare pentru dedicarea lor și pentru oportunitățile ce ni le-au oferit, nu numai la această competiție, ci încă de când am început să facem parte din acest club școlar.

Rep.: Care au fost materialele de bază necesare pregătirii pentru concurs?

A.P. și A.D.: Primul aspect definitoriu al unui debater este determinarea, dorința asiduă de a cunoaște răspunsul. Nu poți păși încrezător într-un meci daca nu ești bine documentat, deoarece exemplele concrete justifică și reprezintă un suport al argumentelor prezentate. Materialele de bază au fost studiile și statisticile precise.

Rep.: Care etapă considerați că a fost mai dificilă?

A.P. și A.D.: Fiecare meci jucat a reprezentat incertitudine, cuprinzând o gamă variată și copleșitoare de emoții. Am întâlnit în echipele opozante numeroase provocări, în special în secțiunea de crossfire. Dintr-o perspectivă pur subiectivă, considerăm că cea mai dificilă etapă a fost semifinala. Deși am fost declarate învingătoare, dezbaterea respectivă a constituit una dintre cele mai dificile și frumoase experiențe de acest gen.

Rep.: Cum ați reacționat în momentul în care ați aflat că v-ați calificat în etapa finală?

A.P. și A.D.: Precum am menționat, semifinala a fost una foarte strânsă, iar calificarea în finală ne-a adus o bucurie și o satisfacție extraordinară. Nu ne așteptam să ajungem într-un punct atât de înalt al turneului, simpla participare în cea de-a doua etapă a acestei competiții fiind deja o realizare fără precedent. Când ne-am înscris în acest concurs, singura așteptare era cea a autodepășirii. Am avut ca scop principal conturarea unui timp de calitate împreună, aflat sub semnul pasiunii pentru dezbateri.

Rep.: Unde a a avut loc etapa finală?

A.P. și A.D.: „The Grand Final”, jucată de Papiu DP și Mircea AS, a avut loc pe platforma Zoom. Aceasta a fost transmisă live pe pagina de Facebook Romanian Public Forum Debate.

Rep.: Care a fost subiectul dezbaterilor din timpul competiției finale?

A.P. și A.D.: Pe tot parcursul „Black Sea Tournament” s-a dezvoltat unica temă: „On balance, social media benefits society”, respectiv „Per total, rețelele de socializare au un impact pozitiv asupra societății”.

Rep.: În ceea ce privește limba engleză, au existat momente de dificultate?

A.P. și A.D.: Mereu se întâlnește o barieră când trebuie să vorbești o limbă diferită față de cea a gândului. Amândouă suntem eleve ale unor clase care pun accent pe această limbă modernă, respectiv matematică-informatică engleză-bilingv și științele naturii intensiv-engleză, așadar nu am întâmpinat dificultăți.

Rep.: V-ar plăcea să mai participați la un astfel de concurs?

A.P. și A.D.:Ne-ar face o plăcere deosebită să mai avem oportunitatea de a participa la un astfel de concurs, iar cu prima ocazie ivită ne vom înscrie. Răspunsul este da, negreșit. Încă din primele momente în Mindbusters, clubul de dezbateri din care facem parte, am simțit fiorul puternic al concurenței, al pasiunii, al adrenalinei din schimbul de replici întru-un mediu academic. Noi am avut norocul să cuprindem în experiența liceului și turnee de dezbateri WSD în format fizic, participând încă din clasa a IX-a la competiții importante pentru începători.

Rep.: Considerați că ați acumulat un anumit tip de experiență?

A.P. și A.D.: Suntem foarte încântate de noul format pe care am ajuns sa îl stăpânim. Putem spune că suntem deja obișnuite cu experiența unei dezbateri, însă cu fiecare încercare nouă, cu siguranță, acumulăm și noi cunoștințe, nu numai despre subiectul discutat, ci și despre coechipieri și mai ales despre noi înșine. Am ajuns să ne cunoaștem foarte bine punctele forte si cele slabe. Această experiență nu doar că ne-a unit mai mult, ci ne-a dezvoltat extraordinar ca debateri.

Rep.: Membrii familiei, prietenii au fost alături de voi?

A.P. și A.D.: Mereu am găsit un sprijin moral în oamenii dragi sufletului nostru. Ne amintim cu drag de despărțirile pline de încurajări și sfaturi și de îmbrățișările calde ce ne așteptau la întoarcerea de la competiții… Chiar și la această competiție, care s-a desfășurat online, ei ne-au fost alături la fiecare pas, urându-ne succes înainte de fiecare meci și felicitându-ne la victorii. Iar prietenii noștri sunt cei mai dedicați suporteri! Aceștia s-au întâlnit într-un spațiu deschis în ciuda condițiilor meteorologice neprielnice și au urmărit finala live pe Facebook.

Rep.: Care este mesajul pentru ei?

A.P. și A.D.: Deși ne plac cuvintele mari și discursurile complexe, un simplu și sincer „Mulțumesc!” cuprinde tot ce avem de spus. Vă îmbrățișam cu sufletul plin de iubire și recunoștință!

Rep.: Care sunt planurile voastre de viitor?

A.P.: Îmi place să cred că sunt prinsă în mrejele unei perpetue dezvoltări, iar viitorul reprezintă un incert îmbrăcat în diversitate. Deși sunt implicată în multe activități cu înclinație umanistă, nu mă pot despărți de ”ancora sufletului”. În interiorul meu se construiește edificiul unui real presărat cu vise de cuvânt. Deocamdată, încă mă străduiesc să răspund la mult prea cunoscuta întrebare „Care sunt 3 cuvinte ce te descriu?”.

A.D.: Personal, consider că momentul în care m-am decis să fiu membru al clubului de dezbateri, este unul de cotitură în viața mea. Cu ajutorul acestui club școlar și al oportunităților care s-au ivit prin intermediul acestuia, mi-am descoperit pasiunea pentru oratorie și m-am dezvoltat personal extraordinar de mult. Plănuiesc să particip la cât mai multe competiții și să urmez o carieră cu profil umanist.

A consemnat Alexandra HAJA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ministrul Educației, ședință cu directorii unităților școlare din județul Mureș

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, va efectua joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.