Home / Sanatate / Mureș: Rezultatele controalelor din secțiile ATI

Mureș: Rezultatele controalelor din secțiile ATI

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ,,Horea” al județului Mureș au transmis marți, 15 decembrie, faptul că în vederea prevenirii și reducerii riscului de manifestare a unor situații de urgență, similare incendiului din data de 14 noiembrie produs la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, ISU ”Horea” al județului Mureș a efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență, alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

13 controale, 26 de deficiențe

Drept urmare, în perioada 17 – 19 noiembrie, echipe mixte de specialiști ai ISJ, DSP și/sau ISCIR au derulat 13 controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel local, identificând 26 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 5 dintre acestea fiind remediate în timpul controalelor.

Aspectele avute în vedere, premergător și în timpul executării controalelor au vizat analizarea situației din punct de vedere al avizării – autorizării clădirilor în care se află secțiile ATI; modul de îndeplinire a obligațiilor stabilite prin Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, pentru conducătorul unității/administrator și a celorlalte atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor cuprinse în reglementările specifice referitoare la organizarea apărării împotriva incendiilor la locul de muncă, asigurarea evacuării utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență, a modului de acțiune a personalului propriu în cazul producerii unui incendiu, precum și a instruirii salariaților în domeniul situațiilor de urgență; funcționarea și exploatarea instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor; dotarea cu stingătoare de incendiu a secțiilor ATI, precum și modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale și verificarea documentelor care să ateste funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și a instalațiilor și echipamentelor specifice activității din secția ATI – substanțe anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalații aferente stațiilor de oxigen.

Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 26 de sancțiuni contravenționale, dintre care 26 de avertismente.

Potrivit Biroului de presă al ISU ”Horea” al județului Mureș, principalele deficiențe identificate în domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în căi de evacuare îngustate – materiale depozitate pe calea de evacuare; cale de evacuare blocată – soluționată pe timpul controlului; dispozitivul de deschidere automată în caz de incendiu la ușile de pe un coridor de evacuare dezafectat – soluționată pe timpul controlului; instalaţie de alarmare, alertare şi semnalizare a incendiilor care la data controlului nu funcţiona la parametrii proiectaţi; cale de evacuare pentru pacienţii transportabili cu paturile mobile ATI nu este prevăzută cu rampă – soluționată pe timpul controlului și marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență – soluționată pe timpul controlului.

Ce spune DSP Mureș

Conform conducerii DSP Mureș, în urma controalelor s-a constatat că Secția ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș (strada Gheorghe Marinescu nr. 1) funcționa fără deținerea autorizației de securitate la incendiu.

”Pentru rezolvarea situației a fost luată decizia mutării acestei secții la etajele 1 și 2 ale aceleiași clădiri. Lucrările de mutare au fost finalizate pe parcursul lunii noiembrie”, a transmis conducerea DSP Mureș.

În ceea ce privește Secțiile ATI COVID și non-COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, reprezentanții DSP Mureș au arătat că ”s-a ținut seama de faptul că obiectivele sunt cuprinse în proiectul “Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziţionare şi conectare a departamentelor de urgenţă UPU, ATI şi chirurgie pentru SCJU Târgu Mureş”.

”În data de 2 noiembrie 2020 proiectul a primit avizul Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe, investiţie estimată la 296 milioane de lei”, a transmis conducerea DSP Mureș.

În cazul Unității Medicale de Suport Covid-19 de la UMFST Târgu Mureș, inspectorii sanitari au ținut cont de caracterul temporar al amenajării, în urma discuțiilor cu medicul coordonator fiind identificată o listă a neconformităților care urmează să fie remediate, cum ar fi asigurea  numărului optim de prize prizelor de vacuum, asigurarea infuzomatelor, asigurarea pompelor de nutriţie și asigurarea sistemului de încălzire a lichidelor perfuzabile.

”Autorizațiile sanitare de funcționare eliberate pe perioada stării de urgenţă, precum şi a stării de alertă de către Direcția de Sănătate Publică Mureș, unităților sanitare cu paturi din județul Mureș, care tratează pacienți COVID-19, au caracter temporar, conform legislaţiei  în vigoare, la data prezentei, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2020”, au mai transmis reprezentanții DSP Mureș.

Andreea ȚIȚIU

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Proiecte de infrastructură pentru Mureș

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost publicat, în dezbatere publică, în …