INTERVIU. ,,Dreams activated”, proiect umanitar pentru elevii din Iernut Iernut
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1195 Vizualizări

INTERVIU. ,,Dreams activated”, proiect umanitar pentru elevii din Iernut

,,Visurile sunt cheia progresului. Pariem pe bucurie, credință, bunăstare și visuri împlinite”, sunt cuvintele profesoarei Ana Lucaci, inițiatoarea unui proiect umanitar care se desfășoară în prezent în Iernut, și care are ca scop să aducă zâmbete pe chipurile a cât mai mulți copii, prin transformarea visurilor acestora, de la stadiul de vis, la cel de realitate. Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, am discutat cu profesoara Ana Lucaci, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

Reporter: Spuneți-ne vă rog câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Ana Lucaci: Numele meu este Ana Lucaci. Sunt unul dintre profesorii care au depus un jurământ în contextul educației și am de gând să îl onorez. Consider că educația, zâmbetul, încrederea în propria persoană, valorile unui om trebuie promovate la scară largă. Educăm pentru a împlini visuri și pentru a face din elevi nesiguri oameni fericiți, cu stimă de sine ridicată, care să lupte pentru ceea ce își doresc, să spună cu voce tare și să articuleze fiecare parte a vieții. M-am considerat mereu un burete care absoarbe grijile elevului din fața mea.

Rep.: Cum v-a venit ideea acestui proiect?

A.L.: Proiectul a luat naștere în cadrul unei ore de limba engleză susținută la clasa a IX-a din cadrul Liceului Tehnologic Iernut. Titlul lecției era ,,Dream on”. Mesajul meu din cadrul acelei ore a fost să îi încurajez să viseze, pentru că au dreptul la libertate, la frumos, măreție, confort și independență financiară. Mai apoi, i-am provocat să mi se spovedească mie cu câteva visuri, pe care să le pună pe tavă în fața mea, cu mult curaj și sinceritate. Și ce credeți? Au făcut-o. Nu a trecut mult timp până când cele 44 de scrisori de liceeni au ajuns la mine pe catedră, iar după ce le-am citit, am realizat că nu am avut niciodată atâta bogăție în față. Au făcut ceea ce le-am cerut atât de sensibil, cu multă pasiunea și determinare, încât le-am făcut spus ,,dragii mei, voi face tot ce pot, ca până la sfintele sărbători, visurile voastre să devină realitate”.

Rep.: Care au fost următorii pași în realizarea proiectului?

A.L.: Am luat legătura cu domnul director al Liceului Tehnologic Iernut, domnul Remus Frunză, care a încurajat acest proiect, iar mai apoi am contactat și primăria orașului Iernut, bucurându-mă de susținerea domnului primar Ioan Nicoară, căruia doresc să îi mulțumesc prin această cale. Sunt de părere că fără implicarea unor oameni puternici, nu există șanse de reușită deoarece te pierzi prin mulțime.

Rep.: Cui se adresează proiectul?

A.L.: Proiectul se adresează tuturor elevilor. Împreună cu diriginții am selectat un prim segment de elevi, în ideea în care ne dorim o continuitate a proiectului.

Rep.: Ce s-a întâmplat cu scrisorile? Ne puteți spune câteva dintre visurile liceenilor?

A.L.: Scrisorile le-am afișat la Centrul meu de meditații și dezvoltare personală din orașul Iernut. Acestea au fost aranjate cu grijă, sub forma unui brad, așteptând să fie transformate în realitate. În ceea ce privește conținutul scrisorilor, dorim ca identitatea elevilor să rămână sub anonimat.

Rep.: Cum putem ajuta?

A.L.: Avem nevoie de oameni, avem nevoie de un Moș Crăciun real care apreciază curajul unor liceeni de a-și scrie visul pe o foaie de hârtie, întrucât acest proiect încurajează tinerii să creadă  în visurile lor și să lupte pentru ele. Dacă doriți să ajutați ca visurile unor liceeni ambițioși  și frumoși să devină realitate, puteți face o donație în contul RO 86BTRLRONCRT0242550101, deschis la Banca Transilvania, beneficiar – Asociația părinților de la Liceul Tehnologic Iernut.

Notă de reporter: Am citit câteva dintre scrisori, și vă spun sincer, m-au emoționat, mi-au adus lacrimi în ochi și mi-au făcut piele de găină. Vom respecta anonimitatea elevilor, dar ca să vă faceți o idee, vă spun că în niciuna dintre scrisori nu există dorința de a avea lucruri materiale, cum ar fi ultimul model de cel mai performant telefon sau alte lucruri la modă pe care și le doresc adolescenții în zilele noastre. Din contră, sunt niște scrisori pline de emoție, unii elevi își doresc să revină la școală pentru că le e dor de colegi și nu mai vor să facă ore online, alții își doresc să aibă o viață așa cum își doresc, să facă ceea ce le place în viitor, iar alții sunt suficient de altruiști încât visul lor de Crăciun să fie îndreptat spre bunăstarea altora.

Haideți să fim noi Moș Crăciun în acest an și să le aducem o bucurie unor tineri minunați!

A consemnat Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE