Home / Stiri nationale / Ce putem face pentru a avea un Crăciun mai sustenabil?

Ce putem face pentru a avea un Crăciun mai sustenabil?

În cadrul campaniei ,,Marathon-ul Reciclării”, reprezentanții Ministerului mediului, apelor și pădurilor, au redactat un scurt material informativ, oferindu-ne anumite sugestii  prin care putem avea un Crăciun mai sustenabil, având în același timp grijă de mediul înconjurător.

Așadar, ce putem face pentru a promova sustenabilitatea în perioada sărbătorilor?

Un prim lucru pe care îl putem face este să refuzăm și să nu cumpărăm lucruri cu ambalaje inutile, precum plastic de unică folosință, hârtie de împachetat și accesorii care vor fi folosite puțin iar apoi aruncate. De asemenea, în locul obiectelor, putem face cadou experiențe, precum un curs, o zi la spa sau o călătorie. Suntem încurajați să cumpărăm local, de la artizani și mici producători, iar în ceea ce privește bradul, suntem sfătuiți să închiriem un brad, să folosim unul eco, iar dacă avem unul din plastic să îl folosim cât mai mult cu putință iar mai apoi să îl donăm.

Pe partea de gătit, ni se spune să planificăm ceea ce vom găti și să ne organizăm astfel încât să reducem deșeurile alimentare, și totodată, să împărtășim cu cei din jur și cei care au nevoie de alimentele în plus. Putem împacheta cadourile în resturi de hârtie, resturi textile sau prosoape care pot fi refolosite, putem cumpăra sau să facem chiar noi decorațiuni din materiale naturale sau prietenoase cu mediul, pe care să le refolosim un timp îndelungat. Nu în ultimul rând, ni se spune să renunțăm la cumpărăturile impulsive și să îi întrebăm pe cei dragi ce își doresc cu adevărat sau dacă au nevoie de un lucru anume, pentru a nu le dărui obiecte care nu vor fi folosite niciodată.

,,Fiecare mică schimbare contează – de la felul în care alegem bradul, tradițiile și valorile pe care le transmitem generațiilor viitoare, la felul în care cumpărăm, dăruim și mâncăm. Nu de neglijat, vom face şi economii. Putem alege să transformăm această perioadă, care a devenit a exceselor cu impact negativ asupra mediului înconjurător,  într-una a conștientizării efectelor pe care alegerile noastre le au asupra mediului şi asupra nouă înşine”, au transmis reprezentanții ministerului mediului, apelor și pădurii.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Modificări în prioritizarea persoanelor pentru vaccinare

Reprezentanții Ministerului Sănătății au informat miercuri, 20 ianuarie, prin intermediul unei postări pe pagina de …