Home / Invatamant / SOLIDARITATE LA MIȘTO. Bursă de ajutor social de 7 lei într-o localitate mureșeană!

SOLIDARITATE LA MIȘTO. Bursă de ajutor social de 7 lei într-o localitate mureșeană!

În cadrul celei de-a doua ediții a proiectului ,,Școli Curate”, reprezentanții Societății Academice din România au întocmit un raport alternativ privind starea educației în județul Mureș, în anul școlar 2019 – 2020.

Cei 4 indicatori cheie care au fost urmăriți în cadrul proiectului și a căror rezultate se regăsesc în raport reprezintă acordarea burselor școlare, bunuri și servicii, investiții și situația cabinetelor medicale școlare, precum și finanțarea educației la nivelul județului Mureș.

Solicitările de participare la proiect au fost trimise tuturor școlilor din județul Mureș, prin intermediul platformei ,,Ia statul la întrebări”, administrată de către Societatea Academică din România, iar procesul de colectare al datelor a fost prelungit până la începutul lunii iunie 2020.

La nivelul județului Mureș au fost trimise cereri la cele 102 unități școlare, primindu-se răspuns de la 100 de unități, reprezentând un procent de 98%, iar instituțiile de învățământ care au refuzat să răspundă solicitărilor transmise sunt reprezentate de școlile din comunele Albești și Bălăușeri.

În acest prim articol din scurta seria care va urma, referitor la rezultatele prezentate în raport, vom discuta despre acordarea burselor școlare în județul Mureș.

În momentul de față există patru tipuri de burse pentru elevi, după cum urmează: burse sociale sau burse de ajutor social, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță, cele din urmă fiind importante întrucât încurajează dorința de performanță a elevilor, iar bursele sociale vin în sprijinul familiilor defavorizate.

Din păcate, la nivelul județului nostru, bursele elevilor nu au fost considerate o prioritate. Din cele  102 de administrații publice locale, două la număr, și anume comunele Albești și Bălăușeri nu au răspuns solicitărilor, iar din totalul de 102, doar 14 au răspuns afirmativ la existența unei hotărâri de Consiliu Local în vigoare, reprezentând un procent de 13,72%. Un număr de 79 de administrații publice locale nu prezintă hotărâri de Consiliu Local în vigoare – 77,45%, iar 7 au omis să răspundă la această întrebare, reprezentând un procent de 6,86%.

Din cele 14 răspunsuri afirmative, doar 4 administrații publice locale oferă toate tipurile de burse – 3,92%, 6 au acordat burse de performanță – 5,88%, 12 burse de merit – 11,76% și 4 burse de studiu și de ajutor social – 3,92%.

Cuantumul burselor

În municipiul Târnăveni se regăsește cel mai mare cuantum al bursei de performanță, și anume 300 de lei, iar cel mai mic cuantum, în valoare de 100 de lei se regăsește în Reghin și Luduș. La bursele de merit, cel mai mare cuantum, de 280 de lei este regăsit în localitatea Rușii Munți, iar cel mai mic, în valoare de 20 de lei, în Band și Sântana de Mureș.

Burse de studiu, în valoare de 50 de lei, se acordă în Sighișoara, Reghin, Târnăveni și Sărmașu.

În ceea ce privește bursele sociale, cel mai mic cuantum este în localitatea Mădăraș, cu 7 lei, da, ați citit bine, 7 lei pentru o bursă socială, iar cel mai mare cuantum, de 140 de lei se regăsește în Rușii Munți.

Se poate constata că doar în 14 unități administrativ-teritoriale se acordă cel puțin un tip de bursă – 13,72%, în timp ce în 86 de unități administrativ-teritoriale bursele elevilor nu există sau nu se acordă – 84,31%.

Bugetul burselor

În ceea ce privește bugetul, există 42 de UAT-uri care au alocat bani din fondul total al burselor în anul 2019 și 43 pentru anul 2020, însă dintre acestea, doar 14 au acordat în realitate cel puțin un tip de bursă, ceea ce presupune că în 29 de UAT-uri există doar o simulare de acordare a burselor pentru elevi, dar nu și o parte practică, iar localitățile care s-au aflat în această situație, fie în anul școlar 2018 – 2019, 2019 – 2020 sau chiar în ambii ani școlari sunt: Târgu Mureș, Iernut, Sovata, Ungheni, Aluniș, Bahnea, Batoș, Bichiș, Breaza, Chețani, Crăciunești, Cucerdea, Eremitu, Ernei, Gănești, Ghindari, Glodeni, Hodac, Ibănești, Lunca Bradului, Mica, Miheșu de Câmpie, Papiu Ilarian, Pogăceaua, Sâncraiu de Mureș, Răstolița, Sânpetru de Câmpie, Stânceni, Suseni, Vătava și Viișoara.

De apreciat este că în Sărmașu, Sighișoara, Reghin și Târnăveni, bursele se acordă în mod integral și cu respectarea regimului juridic impus de lege. Însă, la polul opus se regăsește Miercurea Nirajului, cu un cuantum de merit de doar 120 de lei/an, ceea ce înseamnă 10 lei/lună. Asemenea situații se întâlnesc și în Band, unde bursa socială e de 15 lei/lună și Adămuș cu 23 de lei/lună.

Totalul bugetului pentru burse în anul 2019 a fost de 4.259.462 de lei, cu media de 53.243,28 de lei, iar în anul 2020, bugetul total a fost de 4.597.700 de lei, cu media de 57.471,25 de lei.

Media cuantumului fiecărei burse la nivelul județului Mureș este următoarea: bursa de performanță 97,5 de lei, bursa de merit 61,83 de lei, bursa de studiu 28,57 de lei și bursa de ajutor social 28,46 de lei.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Informații utile despre munca la domiciliu și telemuncă

Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureș, jrs. Eva Man, a explicat cu …