Petru Ștefan Runcan, coautor al unei lucrări științifice despre beneficiile camelinei Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Petru Ștefan Runcan, coautor al unei lucrări științifice despre beneficiile camelinei

Zilele trecute a fost publicat în ediția din decembrie 2020 a prestigiosului JOURNAL – Agriculture (ISSN 2077-0472; CODEN: ABSGFK) lucrarea științifică cu titlul ”Evaluarea impactului socio-economic în dezvoltarea rurală – studiu de caz, producția camelinei în România”, sub semnătura dr. Delia Dimitriu – lector la Manchester University, dr. ing. Dumitru Moldovan – președintele Asociației pentru Promovarea Valorilor Profesionale și Tehnologice în Agricultură și Dezvoltare Rurală și a dr. Petru Ștefan Runcan – președintele Asociației pentru dezvoltarea turismului ASTUR.

„Camelina sau inișorul, cum se numește pe la noi, este planta ce a fost în centrul proiectului de cercetare al CE numit ITAKA, ca uleiul extras și super-rafinat să fie un combustibil nepoluant pentru avioane. Participarea românească în acel proiect era destul de însemnată și avea ca utilizator experimental aeronavele companiei aeriene TAROM. Noi am găsit și alte valente ale uleiului de camelină în produse cosmetice inițiate experimental în laboratorul de la Sovata”, a precizat dr. Petru Ștefan Runcan.                                                                                                 

„Această lucrare își propune să prezinte o soluție pentru terenurile agricole fragmentate din zona rurală a României, implicând fermieri și autorități locale din diferite sate. Nevoia de a înființa asociații locale în beneficiul tuturor este explorată în continuare, pe baza rezultatului proiectului CE ITAKA”, a afirmat dr. Delia Dimitriu.

”Este propus un cadru, SEIA (Evaluarea impactului socio-economic), pentru a investiga aspectele sociale și impacturile economice asociate cu producția de materii prime precum Camelina. Materia primă selectată este legată de producția de biocombustibili din aviație, deci un argument puternic pentru diversitatea economică și prosperitate. Înțelegerea culturii locale a fost esențială la înregistrarea percepției comunității referitoare la investițiile și producția Camelinei într-o anumită zonă din județul Cluj și Mureș”, a completat dr. Delia Dimitriu.

„Cadrul SEIA utilizat în România a fost structurat în principal în jurul factorilor de dezvoltare, economici: proprietatea și utilizarea terenurilor, nivelurile de mecanizare agricolă, dimensiunea forței de muncă disponibile, infrastructura existentă și nivelul impozitelor ridicate. Aspectele sociale legate de calitatea vieții, încorporate în categoria „dezvoltarea oamenilor”, au inclus creșterea ocupării forței de muncă și costuri sociale mai mici, o educație și o sănătate mai bune, un mediu mai curat. Camelina poate fi luată în considerare ca o altă materie primă de interes economic, dar obiectivul principal este de a găsi soluții adecvate pentru un teren fertil, dar necultivat, în zona rurală a României”, a precizat dr. ing. Dumitru Moldovan.

JOURNAL este pionierul dintre publicațiile științifice susținute de comunitățile academice la care au acces deschis toți cercetătorii din lume, a fost înființată în anul 1996 cu sediul la Basel în Elveția și are alte birouri la Beijing și Wuhan (China), Barcelona (Spania) și Belgrad (Serbia).                   

JOURNAL este o publicație lunară on-line gratuită ce are menirea de a încuraja schimbul științific de informații la toate nivelurile, pentru toate disciplinele. JOURNAL Agriculture este una dintre cele 297 de discipline susținute de către mai bine de 76.000 de redactori academici din întreaga lume, fiind publicate până acum cercetarea a 263.500 de autori individuali.

Sandu TUDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE