Poveștile Pro Economica. Sprijin pentru femeile fermier Agricultura
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 598 Vizualizări

Poveștile Pro Economica. Sprijin pentru femeile fermier

Fundația Pro Economica a sprijinit până acum câteva sute de femei antreprenor din mediul rural prin proiectele derulate, generând bunăstare în familiile acestora și producând plusvaloare în comunitățile în care acestea activează. Am povestit cu trei doamne care au accesat programele Pro Economica obținând fiecare câte o finanțare de 15.000 de euro.

Szabó Hajnal lucrează, de opt ani, o plantație de fructe de pădure (coacăze, mure) și după ce a aflat de pe internet, a accesat o finanțare de 15.000 de euro prin programele Fundației Pro Economica, destinată unui sistem de irigare și achiziției unor utilaje – remorcă, disc.

“M-a ajutat foarte mult finanțarea pentru că cum sunt acum anotimpurile, avem nevoie de irigare”, subliniază Szabó Hajnal.

Fructele de pădure sunt livate în județul Mureș, imediat ce sunt culese, dar antreprenoarea dispune și de o cameră frig, astfel că produsele nevândute pe loc sunt congelate.

Munca pe plantația de fructe de pădure nu este una ușoară și începe primăvara devreme, când sunt tăiați și legați arbușții, trebuie lucrate rândurile manual, nu poți să folosești utilaje pentru scoaterea buruienilor.

“Trebuie să ai multă răbdare și presupune foarte multă muncă, trebuie să fii pe plantație zi și noapte, trebuie să culegi devreme ca să nu compromiți recolta din cauza ploilor, spre exemplu”, ne mai povestește interlocutoarea noastră.

Miere de Călimănești

Menyhárt Dóra a moștenit din familie dragostea pentru albinărit. Tatăl ei era tâmplar și în timpul liber se ocupa și de albine, construia stupi și îngrijea de familiile de albine.

Interlocutoarea noastră a început să se ocupe de albinărit în urmă cu vreo doi ani. Până să depună proiectul pentru a accesa 15.000 de euro, Dóra avea opt familii de albine. Acum are 68 și instrumente pentru prepararea mierii la Călimănești unde produce miere de albină polifloră.

“Cu ajutorul sumei acesteia am reușit să facem mai multe achiziții, am cumpărat și tavă de descăpăcit, familii de albine, o centrifugă manuală și altele”, ne spune aceasta.

Pe viitor și-ar dori să se extindă, dar așteaptă să vadă cum va fi anul următor.

Fermă de vaci și juninci în Mica

Fülöp Katalin are o poveste interesantă. A lucrat în sănătate și la pensie s-a retras în comuna Mica, în casa părintească de la Abuș și lucrează pământul rudelor și pe cel propriu, fost al socrilor, unde are, de vreo trei ani, și o fermă de juninci și vaci în Hărănglab. Efectivul de animale pe care îl îngrijește este 150 de capete.

“De mic copil am avut animale, mi-au plăcut animalele. Am lucrat în sănătate, când veneam acasă, la părinți, la sfârșit de săptămână și ajutam la creșterea animalelor. După ce m-am pensionat, m-am mutat din Târgu Mureș aici, la țară, la casa părintească din Abuș”, ne povestește Fülöp Katalin.

A achiziționat prin programele Fundației Pro Economica mai multe utilaje – cositoare, greblă de adunat, greblă de împrăștiat, tocător.

“Foarte mult m-a ajutat finanțarea Pro Economica, pentru că e dificil să mai găsești oameni, nu mai prea vor să muncească, iar cu utilaje e foarte ușor. Am mai închiriat, dar când le ai pe ale tale, e altceva”, considera doamna fermier.

Deocamdată nu are planuri de extindere după anul acesta care a fost greu după cum recunoaște.

13,5% din aplicanți sunt femei

Fundația Pro Economica a făcut o statistică legată de numărul femeilor care au aplicat la proiectele derulate de fundație și a stabilit că aproximativ 13,5% dintre aplicanți sunt doamne.

“Am remarcat cu bucurie faptul că și femeile au avut inițiativa de a aplica pentru unul dintre proiectele Fundației, pentru moment, cu precădere, la proiectele de Minimis, dar avem antreprenoare și la proiectele regionale acordate pentru sprijinirea investițiilor noi sau în derulare legate de prelucrarea/procesarea produselor agricole”, a subliniat Kozma Mónika, directorul executiv al Fundației Pro Economica.

Ligia VORO

Foto: Kozma Mónika, directorul executiv al Fundației Pro Economica

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE