Home / Sanatate / FOTO: Vaccinarea anti COVID-19 a început în Mureș în rândul personalului medical

FOTO: Vaccinarea anti COVID-19 a început în Mureș în rândul personalului medical

Distribuie

Ultima zi din anul 2020 a coincis cu startul campaniei de vaccinare anti COVID-19 în județul Mureș, în rândul personalului medical. Un număr de 975 de doze de vaccin Comirnaty, dezvoltat de Pfizer-BioNTech, au fost repartizate, pentru început, județului Mureș, fiind vaccinat, pe parcursul a trei zile, personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Municipal Sighișoara.

”Ultima zi a anului 2020, un an dificil și complicat, stă sub semnul unui nou început. Campania de vaccinare a debutat astăzi, 31 decembrie, și în județul nostru, lucru care ne bucură și, cred că este, cu siguranță, începutul sfârșitului pentru pandemia de COVID-19”, a declarat Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

Primele persoane care s-au vaccinat în Târgu Mureș au fost medici și asistente care se află permanent în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2, angajați ai Spitalului Spitalului Clinic Județean  Mureș, Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, care s-au vaccinat în cadrul Centrului de vaccinare Spitalul Clinic Județean Mureș, și angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, care au fost vaccinați în cadrul Centrului de vaccinare Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Vaccinare pentru peste 500 de cadre medicale de la Spitalul Județean Mureș

”Spitalul Clinic Județean Mureș este un spital de linia întâi prin secțiile pe care le are: Boli Infecțioase, Pneumologie și ATI COVID. Tot anul, întreg colectivul a fost în linia întâi. Au depus un efort extraordinar și le mulțumesc, pe această cale. Tot datorită colectivului foarte bine organizat avem acest centru cu 5 puncte de vaccinare. Vaccinăm până la 260 de persoane pe zi. Am început cu personalul medical, cei care au fost în prima linie, mă refer la medici și asistente de la Boli Infecțioase, Terapie Intensivă. Mâine vom continua în același ritm, va veni și personalul de la Serviciul de Ambulanță Județean, peste 120, alături de ai noștri, și a treia zi, la fel, vom avea 200 de vaccinări, în așa fel încât în cele trei zile vom vaccina 560 de persoane. Urmează ca din 4 ianuarie să reluăm activitatea de vaccinare pentru personalul din Pneumologie, ATI, clinicile non COVID”, a precizat Dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Acesta a adăugat că până în prezent peste 700 de cadre medicale din cadrul Spitalului și-au exprimat dorința de a fi vaccinate.

Vaccinarea, un moment mult așteptat

Printre primii medici vaccinați a fost Dr. Radu Cerghizan, medic în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase I a Spitalului Clinic Județean Mureș. A trecut deja prin boală, în primăvara acestui an, însă vaccinarea a fost un moment mult așteptat.

”Este un sentiment amestecat de ușurare, speranță. Închei anul într-un mod plăcut pentru mine. Eu sunt o persoană care în fiecare an m-am vaccinat cu vaccinurile sezoniere, fără niciun fel de reacții adverse. Recomand tuturor să se vaccineze, bineînțeles, celor care nu au un istoric de contraindicații. Eu am avut coronavirus, am trecut cu bine peste boală, am fost asimptomatic”, a afirmat Dr. Radu Cerghizan.

”Mă simt bine (după vaccinare – n.r.). Am fost foarte entuziasmată să primesc acest vaccin, l-am așteptat foarte mult și cred că este o metodă perfectă pentru a încheia acest an cu multe probleme”, a declarat Dr. Kristof Harmat Kristina, medic rezident anul 3 la Clinica de Boli Infecțioase.

Cu entuziasm a așteptat acest vaccin și Szabadi Zsofia Ilona, asistent medical șef la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș.

”Am așteptat foarte mult acest vaccin, eu, personal, și familia mea. Știm că singura modalitate de a opri această boală este vaccinul, prin imunizarea a 60-70% din populație. Eu am avut COVID de două ori, prima dată în luna aprilie, am fost asimptomatică, iar a doua oară acum o lună, am avut simptome mai multe. Mă bucur că mă număr printre primele persoane care s-au vaccinat în Târgu Mureș și sper că și colegele mele vor fi la fel de entuzismate să vină să se vaccineze”, a spus Szabadi Zsofia Ilona.

Unul dintre primii medici care s-au vaccinat este și șeful Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, Dr. Ioan Ivanici, care a subliniat, imediat după vaccinare, că nu a durut, se simte bine și nu a avut nicio reacție adversă în cele 15 minute de monitorizare post vaccinare. ”Este o victorie pentru noi. Din acest moment cred că urmează sfârșitul COVID-ului. Când spun sfârșitul trebuie să înțelegem că nu va dispărea, dar mijloacele noastre de luptă împotriva acestui virus vor fi mult mai eficiente, mai complexe și cred că în anul care vine vom reveni la viața normală”, a declarat Dr. Ioan Ivanici.

Acesta a adăugat că din rândul personalului Serviciului de Ambulanță până acum aproape 50% și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Peste 300 de cadre medicale ale Sclinic Județean de Urgență Târgu Mureș, vaccinate în primele zile

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș se vor vaccina 310 persoane până pe data de 2 ianuarie, urmând ca în zilele următoare să fie vaccinate cele peste 1.700 de persoane aflate pe lista inițială.

”Prin această vaccinare munca personalului medical se va desfășura în siguranță, se va asigura un act medical de o mai înaltă calitate pentru că nu este ușor să iei contact cu pacienții despre care nu știi care sunt sau nu pozitivi, nu știi dacă sunt sau nu contagioși, trebuie să porți echipament de protecție și să mergi apoi la familie, acasă, și nu știi dacă le pui sau nu sănătatea în pericol. Având în vedere că numărul de doze a fost limitat, până în 2 ianuarie se vor face 310 vaccinări, iar pe lista inițială avem 1.764 de persoane. Primul personal vaccinat a fost cel din UPU, urmează cei de pe ATI și apoi tot personalul medical și TESA, cei care vor dori să se vaccineze. Este o zi importantă. Eu îi rog pe toți cei care vor să se vaccineze, sunt împotriva teoriilor că acest vaccin implantează tot felul de chestii ciudate în organism”, a declarat Dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Puterea exemplului, pentru personalul medical și populație

Printre primele persoane vaccinate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este medicul șef al UPU-SMURD Târgu Mureș, Dr. Maria Salanța, care crede în puterea exemplului, respectiv a dorit să transmită un mesaj de încredere colegilor săi.

”Având în vedere că sunt medicul șef al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș am vrut să dau un mesaj de încredere colegilor. Vaccinarea a fost rapidă, nu am avut nicio problemă. Părerea mea personală este că toate cadrele medicale ar trebui să se vaccineze, sigur cei care nu au contraindicații medicale, la fel ca și populația generală, pentru că este singurul mod de a stopa această pandemie care ne-a făcut anul 2020 extrem de greu. Să sperăm că în 2021 vom ajunge să vedem luminița de la capătul tunelului și să ne desfășurăm activitatea în condiții normale deoarece pentru serviciul SMURD a fost extrem de greu. Medicii, fiind deficitari ca și număr, a trebuit să-i folosim atât pentru urgențe COVID cât și pentru urgențe non COVID. Am avut personal medical care s-a îmbolnăvit și cu personal puțin, care se îmbolnăvește, este extrem de greu să menținem activitatea medicală în condiții normale și atunci cred că cea mai bună metodă este vaccinarea”, a declarat Dr. Maria Salanța.

Și Dr. Cristian Boeriu, consilier pe probleme de sănătate al prefectului județului Mureș, a ales să se vaccineze, după ce în urmă cu două luni și jumătate a trecut prin boală: ”Sunt foarte mulți dintre cunoscuții mei, oameni care au fost deja infectați cu SARS-CoV-2 și m-au întrebat dacă vaccinarea se impune sau are vreo contraindicație și vă spun nu. Eu însumi sunt unul dintre cei care au fost infectați scu SARS-CoV-2 în urmă cu două luni și jumătate. Am ales să fac acest vaccin și nu îmi pare rău deloc de acest lucru. Recomand tuturor să îl facă”.

”Din momentul în care am auzit că se lucrează la vaccin am așteptat acest moment. Nu a durut deloc și, din fericire, din rândul celor care ne-am vaccinat nimeni nu a avut vreo reacție adversă. Sigur, trebuie să fim atenți, în continuare, pentru că din momentul vaccinării nu avem încă protecție, Măsurile le respectăm în continuare și după al doilea rapel până când vom vedea că această infecție scade într-atât încât să fim protejați”, a declarat Vass Hajnal, asistent medical șef UPU SMURD Târgu Mureș.

Etapa a doua de vaccinare, de la jumătatea lunii ianuarie

Prima tranșă de vaccinuri pentru etapa I de vaccinare în județul Mureș este administrată în zilele de 31 decembrie 2020, 1 și 2 ianuarie 2021 în cele trei unități sanitare în care s-a început lupta cu noul coronavirus din luna martie a acestui an, urmând ca de luni să fie deschise și celelalte centre din județ. Acestea sunt Centrul de vaccinare Spitalul Municipal ”Gheorghe Marinescu” Târnăveni, Centrul de vaccinare Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Centrul de vaccinare Spitalul Orășenesc ”Dr. Valeriu Russu” Luduș și Centrul de vaccinare Spitalul Orășenesc Sovata-Niraj. În aceste centre prima tranșă de vaccin va ajunge luni, 4 ianuarie 2021. Ulterior, urmează să sosească noi tranșe până la finalizarea primei etape de vaccinare pentru personalul medical și social din sistemul de stat și privat. 

”Aseară a sosit transportul de la Spitalul Regional Brașov unde se stocheaza temporar aceste vaccinuri. Duminică dăm comanda pentru următoarea săptămână și practic intrăm într-un ciclu normal de lucru. Vom termina cu etapa de vaccinare a cadrelor medicale și undeva în a doua parte a lunii ianuarie estimăm să devină funcționale și centrele din cadrul unităților administrativ teritoriale astfel încât să înceapă vaccinarea și pentru etapa a doua, categoriile vulnerabile, cei din centrele de asistență socială. De săptămâna viitoare inclusiv primăriile vor trebui să se implice pe partea de organizare ”, a declarat Dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș.

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.